Werk aan de winkel voor Nederland

Het was een goed jaar voor .nl. Tegen de verwachting in groeide het domein met ruim 80.000 registraties. De tevredenheid van registrars was hoger dan ooit. En onze initiatieven om gebruik te bevorderen werpen vruchten af. Een groot deel van 2016 stond in het kader van nieuwe proposities en new business. De acquisitie van Connectis in januari 2017 was hier het meest spraakmakende resultaat van. We wisten de omzet uit onze overige diensten meer dan te verdubbelen. Dit en meer lees je in het SIDN-jaarverslag 2016.

Nederland is een toonaangevende speler in het internetlandschap

“Nederland was vanaf het allereerste begin een toonaangevende speler in het opkomende internet”, aldus Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Jarenlang voerde ons land de internationale ranglijsten aan als het ging om toegang tot internet, internetsnelheid, online bankieren en mobiel internet. Spelers als Surfnet, AMS-IX en SIDN verwierven wereldwijd faam. In 1986 was .nl het eerste landendomein buiten de VS. In de jaren daarna groeide het niet alleen uit tot het 5e grootste landendomein ter wereld, met op dit moment ruim 5,7 miljoen registraties, maar ook tot een van de veiligste topleveldomeinen. De tevredenheid van onze klanten is hoger dan ooit en zowel nationaal als internationaal hebben we een stevige positie opgebouwd in de internetsector.”

Toegevoegde waarde blijven vergroten  

Voor SIDN is dit geen reden om te stoppen met vernieuwen. Roelof Meijer: “We zoeken continu naar nieuwe vormen van dienstverlening rondom .nl. Onze Domeinnaambewakingsservice is hier een voorbeeld van. Daarnaast hebben we, met de acquisitie van Connectis, onze dienstverlening verbreed op het gebied van veilige oplossingen en daarmee onze toegevoegde waarde vergroot. En sinds 2015 investeert ons SIDN fonds in projecten die de maatschappelijke en economische waarde van het internet in Nederland vergroten.”

Werk aan de winkel voor Nederland

Maar hoe staat het met Nederland? Is ons land nog steeds een voorloper? Maken we gebruik van alle kansen die er liggen? Of halen andere landen ons in? Roelof Meijer: “Nederland doet het nog steeds goed. Onze digitale infrastructuur is wereldwijd toonaangevend. Het .nl-domein groeit nog en onze e-commerce-sector is kerngezond. Nog steeds staan we bovenaan veel lijstjes, maar we dreigen onze voorsprong op steeds meer gebieden te verliezen. Veiligheid en betrouwbaarheid, 2 absolute randvoorwaarden om alles uit het internet te halen, verdienen veel meer aandacht. Maar zónder in te boeten op toegang, openheid en privacy. Tekorten op de arbeidsmarkt en technische ontwikkelingen die elkaar steeds sneller opvolgen, leggen een enorme taak neer bij het onderwijs. Het klimaat voor internetstart-ups kan nog beter. We moeten de kansen grijpen die big data en het internet-of-things ons bieden. Kortom, er is werk aan de winkel!”

Ga naar het SIDN-jaarverslag 2016.

Reacties

Marnie-van-Duijnhoven_Thumbnail

Marnie van Duijnhoven

Woordvoerder

+31 6 46 10 85 22

communicatie@sidn.nl

 • dinsdag 24 april 2018

  Over SIDN

  SIDN gaat door met SIDN fonds

  Thumb-green-traffic-light

  Al 150 projecten gefinancierd die bijdragen aan een sterker internet

  Lees meer
 • maandag 1 oktober 2018

  Over SIDN

  Achterblijven implementatie IPv6 schaadt Nederlands innovatieklimaat

  Thumb-two-four-twelve

  Groei IPv6 noodzakelijk om investeringen en innovaties op gebied van IoT te behouden

  Lees meer
 • vrijdag 26 januari 2018

  Over SIDN

  Mensenrechten, daar voldoen we toch aan?

  Thumb-human-rights

  Human rights impact assessments voor registry’s

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.