Tijdstip einde quarantaineperiode wordt zichtbaar in Whois

Vrijval binnen 1 uur na afloop quarantaineperiode

Als je vanaf 31 januari, 11.00 uur de registratiegegevens van een bestaande domeinnaam opvraagt via de Whois, vind je ook het tijdstip waarop de quarantaineperiode afloopt. Nu wordt alleen nog de datum waarop de domeinnaam uit quarantaine komt bekend gemaakt via de Whois.

Tijdstip voor iedereen zichtbaar

Eén van de uitkomsten van het laatste Domeinnaamdebat, was de wens om het voordeel dat de laatste houder en zijn registrar hebben weg te nemen. Het gaat er hier om dat zij precies weten wanneer de domeinnaam in quarantaine is gegaan en er dus weer uitkomt. Dit voordeel nemen we weg door het tijdstip waarop de quarantaineperiode afloopt te vermelden in de Whois. Iedereen heeft dan dezelfde informatie en de kansen zijn dan gelijk.

Domeinnaam valt vrij binnen maximaal 1 uur na aflopen quarantaineperiode

Om het domeinnaamregistratiesysteem van SIDN te beschermen tegen overbevragen op het exacte tijdstip, hebben we ervoor gekozen om de domeinnaam vrij te laten vallen binnen maximaal 1 uur nadat de officiële quarantaineperiode is verstreken. Dit betekent dat de domeinnaam tussen het weergegeven tijdstip en maximaal 1 uur daarna daadwerkelijk vrijkomt en weer geregistreerd kan worden. Deze extra periode is willekeurig en wordt per domeinnaam opnieuw bepaald.NB. Het tijdstip dat we gaan vermelden in de Whois-output, betreft het tijdstip (in UTC) waarop het domeinnaamregistratiesysteem op zijn vroegst begint met het uitvoeren van het proces dat leidt tot het vrijgeven van de domeinnaam.

Achtergrond

Als een domeinnaam wordt opgeheven gaat deze voor 40 dagen in quarantaine. In deze periode kan niemand de domeinnaam registreren, maar alleen uit quarantaine gehaald worden door de laatste domeinnaamhouder. Exact 40 dagen nadat de domeinnaam in quarantaine ging, komt hij vrij en kan de naam door iedereen opnieuw geregistreerd worden. Hierbij hanteren we het gebruikelijke first-come-first-served-principe. De datum waarop de domeinnaam uit quarantaine komt staat nu al in de Whois. Het tijdstip waarop de domeinnaam uit quarantaine komt niet. Dit is nu alleen bekend bij de laatste houder en de registrar die de domeinnaam ophief voor de domeinnaamhouder. Zij krijgen namelijk een bevestiging van het exacte moment waarop de domeinnaam opgeheven werd en in quarantaine ging. Zij weten dus ook wanneer de domeinnaam weer vrijvalt. Hierdoor hebben deze 2 betrokkenen een voordeel ten opzichte van anderen die in de domeinnaam geïnteresseerd zijn. En hebben ze (in theorie), meer kans om, mochten ze dit willen, de domeinnaam opnieuw te registreren. Zoals al aangegeven, was het wegnemen van het voordeel voor deze 2 partijen een belangrijke uitkomst van het laatste domeinnaamdebat.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan contact op met onze supportdesk via support@sidn.nl of 026-352 55 55.

Reacties

 • woensdag 26 juni 2019

  Veilig internet

  IoT, cybersecurity & productontwikkeling: de Samsung-case

  samsung

  Show some balls!

  Lees meer
 • dinsdag 24 april 2018

  DNSSEC

  2 nieuwe DNSSEC-validerende DNS-diensten gelanceerd

  Thumb+DNSSEC+news

  De afgelopen weken zijn 2 nieuwe DNS-diensten voor het brede publiek gelanceerd, beide voorzien van DNSSEC-validatie.

  Lees meer
 • maandag 12 maart 2018

  Kennis

  Weet wat je verzamelt

  De Algemene Verordening Gegevensbescherming raakt ook de domeinnaambranche

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.