Statistiekenpagina SIDN Labs uitgebreid

We hebben de statistiekensite van SIDN Labs (stats.sidnlabs.nl) uitgebreid met nieuwe statistieken. De vernieuwde site biedt een breder pallet van statistieken, die we in de tabel hieronder kort toelichten. Een ander belangrijk onderdeel van de nieuwe statistiekensite is dat de data eenvoudig te downloaden is, bijvoorbeeld voor onderzoek of nieuwe toepassingen.

De grafieken gebruiken data uit het ENTRADA-platform. De site is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar afhankelijk van de taalinstellingen van de browser.We voegen de komende tijd nieuwe statistieken toe dus stay tuned! Suggesties voor nieuwe statistieken zijn welkom en kun je sturen aan sidnlabs@sidn.nl.

Categorie Grafiek
DNS Unieke domeinnamen: toont het aantal unieke .nl-domeinnamen die er elke dag bij SIDN worden opgevraagd via het DNS. De grafiek laat duidelijk zien dat elke dag ruim 80% van alle domeinnamen minimaal 1 keer wordt opgevraagd.      Query types: laat zien welke DNS-query types het meest worden opgevraagd. We zien dat dit vooral A, AAAA,NS en MX query types zijn. Dat is ook wat je zou verwachten op TLD-niveau.      Response codes: de response code geeft aan of onze name servers een DNS-query succesvol hebben kunnen uitvoeren. Interessant is bijvoorbeeld de periode van na 28 juli 2015, waar de grafiek veel NXDOMAINs laat zien. Dit komt doordat een partij die bezig is met het sturen van query’s gebaseerd op enorme woordenlijsten, met de bedoeling om zoveel mogelijk bestaande .nl-domeinnaam te vinden.      Queries per IP versie: IP versie 6 (IPv6) wordt steeds meer gebruikt omdat de IP versie 4 adressen zo goed als op zijn. De verwachting is dan ook dat steeds meer resolvers IPv6 gaan gebruiken. De grafiek laat zien dat op dit moment een krappe 20% van alle query’s wordt verstuurd door resolvers met een IPv6-adres.
Netwerk Unieke IP-adressen en netwerken: laat zien hoeveel unieke resolvers we elke dag zien en uit hoeveel verschillende netwerken deze resolvers afkomstig zijn. Hier is een goed verschil tussen weekdagen en weekenden te zien.      IP versie: het aantal resolvers dat zelf een IPv6-adres heeft. Als we kijken naar het aantal resolvers dat zelf een IPv6-adres heeft, dan zien we dat dit gemiddeld zo’n 8% van alle resolvers is. Deze 8% is verantwoordelijk voor zo’n 20% van alle queries.      Transport protocol: deze grafiek laat het transport protocol zien dat resolvers gebruiken om DNS query’s te versturen. Dit is over het algemeen UDP. In situaties waarbij de name server een antwoord met het  truncated (TC) bit aan terugstuurt, zal de resolver overschakelen op het gebruik van TCP. We zien ook dat sommige resolvers toch een TCP sessie opzetten en die sessie gebruiken om miljoenen queries te versturen.      Geografische locatie: De geografische locatie geeft aan waar de query’s vandaan komen die wij ontvangen op onze .nl-nameservers. De grafiek laat zien dat ze vooral uit Nederland, de VS en Duitsland komen.  Het grote aandeel van de VS wordt veroorzaakt door grote publieke resolvers zoals Google Public DNS en OpenDNS.
Registraties De figuur toont het aantal registraties van .nl-domeinnamen.

Reacties

Maarten_Wullink_thumb

Maarten Wullink

Research engineer

+31 26 352 55 00

maarten.wullink@sidn.nl

Maarten is research engineer bij SIDN Labs. Lees meer over het werk van SIDN Labs op www.sidnlabs.nl.

 • dinsdag 11 juni 2019

  SIDN Labs

  Wie klopt daar? Het classificeren van recursieve resolvers bij autoritatieve nameservers

  Thumb-knocking-at-the-door

  Dankzij hun cachevermogen kunnen ze zoekopdrachten razendsnel uitvoeren.

  Lees meer
 • dinsdag 28 november 2017

  Veilig internet

  Van blockchain tot Europees inloggen

  Thumb-fingerprint

  Ontwikkelingen in online identity

  Lees meer
 • dinsdag 26 juni 2018

  Veilig internet

  “Burgers moeten de e-mails van hun gemeente kunnen vertrouwen.”

  Thumb-e-mail

  SIDN zet in op de adoptie van internetstandaarden voor veilige e-mail

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.