SIDN tekent intentieverklaring Trusted Networks Initiative

Het Trusted Networks Initiative (TNI) is erop gericht om een noodvoorziening te treffen voor het geval er een grootschalige DDoS-aanval plaatsvindt op de vitale infrastructuur in Nederland, zoals de financiële sector. Recent tekenden wij een intentieverklaring, waarmee we onze steun aan het initiatief en onze intentie om deel te gaan nemen uit willen spreken.

Slachtoffer tijdelijk afsluiten van het mondiale internet

Het idee achter het initiatief is dat in een noodsituatie een slachtoffer de DDoS-aanval afwendt door zich tijdelijk van het mondiale internet af te sluiten en zijn diensten alleen nog levert aan klanten van 'trusted networks’. Dat zijn typisch Nederlandse isp’s zoals XS4ALL, al staat TNI in principe ook open voor buitenlandse partijen. In Tsjechië bestaat een vergelijkbaar initiatief onder de naam Project Fenix, waar ook de Tsjechische registry aan deelneemt.

Veel interesse

Partijen die zich op dit moment aan TNI hebben verbonden zijn AMS-IX, ASP4ALL, ING, Joint Transit, NL-IX, Open Peering Initiative, Logius, Rabobank, SIDN, SNS Bank, SURFnet en XS4ALL. Marc Grauw van NLnet trekt het initiatief. Het initiatief wordt daarnaast ondersteund door onder meer het ministerie van Veiligheid & Justitie, DHPA, Dutch Datacenter Association en DINL.

Internetveiligheid en -stabiliteit

SIDN heeft de intentieverklaring voor TNI getekend, omdat het initiatief bijdraagt aan het verder verhogen van de stabiliteit van het internet in Nederland, wat voor Nederlandse internetgebruikers en voor SIDN als nationale domeinnaamregistry van groot belang is. Daarnaast denken we dan het initiatief zeer relevant is voor .nl-registrars, waarvan een groot deel ook hostingservices biedt. In de komende tijd gaan we TNI samen met de andere partners verder uitwerken en zullen daar ook de Vereniging van Registrars in betrekken.

Bekijk op YouTube een korte video over TNI.

Reacties

 • vrijdag 1 februari 2019

  Veilig internet

  Fakewebshops veel sneller offline

  Thumb-woman-buys-shoes-online-on-tablet

  Snellere detectie én procedure zorgt voor minder slachtoffers

  Lees meer
 • maandag 30 oktober 2017

  Kennis

  Al 900 Rotterdamse basisschoolleerlingen leerden programmeren

  Thumb-kids-programmeren

  Leren om gestructureerd te denken

  Lees meer
 • woensdag 24 april 2019

  .nl-domeinnaam

  Domaining: goede zaak of niet?

  Thumb-Australian-flag

  .au wilde verbod op domaining actief handhaven

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.