SIDN lanceert Domeinnaambewakingsservice

Begin vorig jaar introduceerde SIDN een nieuwe dienst, de Domeinnaambewakingsservice, kortweg DBS. Deze monitoringtool waarschuwt bedrijven voor domeinnaamregistraties die sterk lijken op bijvoorbeeld hun merknaam. Deze week introduceert SIDN een tweede productvariant van de Domeinnaambewakingsservice waardoor meer bedrijven met behulp van DBS hun merknaam kunnen beschermen en gerichte ‘phishing’ activiteiten kunnen voorkomen.  

Web applicatie en XML feed

De groep klanten die begin vorig jaar is gaan werken met DBS Web is nog klein. Het zijn vooral sterke merken, zoals banken en grote webwinkels. De bescherming van hun .nl-domein is voor deze bedrijven essentieel. Vaak zijn ze daarom zelf registrar. Voor de meeste andere bedrijven is het belang iets minder groot. Toch kunnen ook zij schade lijden door bijvoorbeeld merkinbreuk en phishing. Voor deze bedrijven ontwikkelde SIDN DBS Feed. Gebruikers loggen niet in, maar worden door hun registrars op de hoogte gebracht via e-mail. DBS Feed wordt aan registrars aangeboden als xml-applicatie waarmee hun programmeurs zelf aan de slag kunnen. Registrars kunnen de informatie geautomatiseerd ophalen uit DBS, eventueel met eigen data verrijken en aanbieden aan bedrijven.

Malafide registraties detecteren

Bedrijven met een sterke merknaam hebben namelijk vaak te maken met domeinnaamregistraties die lijken op hun merknaam en wellicht inbreuk maken op hun merkrecht. Een voorbeeld hiervan zijn zogeheten ‘typosquats’: een vorm van internetmisbruik gebaseerd op het feit dat internetgebruikers zich wel eens vergissen bij het intypen van een websiteadres of mailadres. Kwaadwillende registreren bij deze vorm van misbruik domeinnamen die sterk lijken op de domeinnaam van de merkhouder, maar dan met één of meerdere typfouten. DBS is in staat om deze registraties te detecteren en maakt daarbij gebruik van een Levenshtein-algoritme om niet alleen simpele afwijkingen te detecteren, maar ook complexere waarbij meerdere letters afwijken.

Naast het feit dat dit schade toebrengt aan de betrouwbaarheid van een merk, zijn er ook partijen die het grootser inzetten. Zo komt het regelmatig voor dat er tijdelijke websites gemaakt worden, die een kopie zijn van een betrouwbare website of webwinkel, maar in de praktijk slechts ingezet worden om persoons- of betalingsgegevens te onderscheppen. Organisaties uit de telecom- en financiële sector maken zodoende al gebruik van DBS Web om hun merk en klanten te beschermen.

Snelheid is essentieel

DBS levert de gebruikers relevante informatie op waardoor ze veel eerder op de hoogte zijn van .nl-domeinnaamregistraties die sterk lijken op hun merknaam. Hoe sneller je weet dat er iets aan de hand is, hoe sneller je als bedrijf kunt reageren. Bijvoorbeeld door de domeinnaamregistratie aan te vechten of door de eigen klanten te informeren over de gevaren van phishing. Het komt regelmatig voor dat een phishingsite of een site met nepproducten bijvoorbeeld op vrijdag online is en op maandag alweer is verdwenen. In die tijd kan er veel schade zijn aangericht. Snelheid is in zo’n geval essentieel.  Meer informatie over de Domeinnaambewakingsservice.  

Reacties

 • dinsdag 27 maart 2018

  SIDN Labs

  Het DNS onafhankelijk en stabiel houden

  Thumb-DNS

  Onderzoek naar concentratie binnen het DNS, de gevolgen en mogelijke oplossingen

  Lees meer
 • vrijdag 12 april 2019

  SIDN Labs

  Op weg naar een veiliger internet met machine learning

  Thumb-internet-network-background

  4 uitdagingen waaraan we de komende tijd werken

  Lees meer
 • donderdag 17 mei 2018

  Veilig internet

  Online campagne ‘Hackman’ voor meer bewustzijn rondom online veiligheid

  Lieke-versus-Hackman-homepage

  Ethisch hacker Rickey Gevers gaat uitdaging aan om Lieke van Lexmond te hacken

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.