SIDN en NLnet Labs verlengen samenwerking

SIDN verlengt de samenwerking met NLnet Labs voor een tweede periode van 5 jaar. NLnet Labs is een Nederlands R&D-lab dat open source-technologie ontwikkelt voor de kern van het internet en is wereldwijd bekend door haar werk op het gebied van DNS en DNSSEC. De hernieuwde samenwerking en de financiële steun van SIDN stellen NLnet Labs in staat haar bijdrage aan een open, veilig en stabiel internet voort te zetten.

Stevige bijdrage aan veiligheid en stabiliteit van het DNS

In 2012 gingen SIDN en NLnet Labs voor het eerst een 5-jarig samenwerkingscontract aan. Cees Toet, ICT-manager van SIDN: “De afgelopen 5 jaar heeft NLnet Labs een stevige bijdrage geleverd aan de operationele stabiliteit en veiligheid van het DNS. Denk aan grote updates van de veelgebruikte NSD- en Unbound-software en de succesvolle ontwikkeling van OpenDNSSEC. Daar heeft de hele DNS-community profijt van gehad, inclusief SIDN, omdat wij NSD en Unbound gebruiken op onze nameservers en OpenDNSSEC voor het signeren van onze zone. Maar ook de bijdragen aan verschillende internetstandaarden waaronder de baanbrekende RFC6781 over het operationaliseren van DNSSEC zijn erg belangrijk voor de internetgemeenschap en onze registrars.”

NLnet Labs wil bijdrage aan internetveiligheid en –privacy verhogen

In de komende 5 jaar gaat NLnet Labs onder andere een open platform ontwikkelen dat DNS-operators in staat stelt DNS-software eenvoudig in gebruik te nemen en te beheren, waaronder de open source-software van NLnet Labs zelf. Ook gaat NLnet Labs een software bibliotheek getdns API opzetten. Deze library faciliteert DNS-transacties waarbij privacygevoelige informatie wordt afgeschermd (door encryptie) en maakt het mogelijk om geauthentiseerde TLS (encryptie) communicatie op te zetten met behulp van DANE (DNS-based Authentication of Named Entities). Hiermee wil NLnet Labs onder andere haar bijdrage aan internetveiligheid en –privacy verder verhogen. Benno Overeinder, directeur van NLnet Labs: “Dit zijn belangrijke onderwerpen voor respectievelijk de gebruikers van onze software en de online samenleving, waarmee we de toegevoegde waarde van NLnet Labs en onze producten verder verhogen.” NLnet Labs gaat daarnaast nadrukkelijker meedenken over nieuwe technische ontwikkelingen die van belang zijn voor de diensten van SIDN en zet de nauwe onderzoekssamenwerking met SIDN Labs voort op het gebied van de performance van het DNS en intelligente DNS anycast-diensten.

NLnet Labs is R&D-instituut met internationale allure

Not-for-profit organisatie NLnet Labs is in 1999 opgericht. Het R&D-instituut richt zich op het ontwikkelen van open source-technologieën voor de kern van het internet en verbindt theoretische inzichten en praktische ontwikkelingen. Door onder andere de ontwikkeling van NSD en Unbound (opensource software voor nameservers) en OpenDNSSEC (opensource DNSSEC signing-software), die over de hele wereld worden gebruikt, is NLnet Labs inmiddels een R&D-instituut met internationale allure.

Reacties

Marnie-van-Duijnhoven_Thumbnail

Marnie van Duijnhoven

Woordvoerder

+31 6 46 10 85 22

communicatie@sidn.nl

 • dinsdag 28 november 2017

  Veilig internet

  Van blockchain tot Europees inloggen

  Thumb-fingerprint

  Ontwikkelingen in online identity

  Lees meer
 • donderdag 18 oktober 2018

  SIDN Labs

  Nieuw Frans-Nederlands onderzoeksproject naar automatische classificatie domeinnaammisbruik

  Thumb-compromised-vs-maliciously-registered

  Gehackte versus kwaadwillend geregistreerde domeinen

  Lees meer
 • vrijdag 23 november 2018

  DNSSEC

  XS4ALL valideert DANE voor uitgaande mail

  Thumb-XS4ALL

  "DANE straks ook in klant-interface"

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.