RIPE NCC begint aan uitreiking IPv6-adressen uit tweede /12-blok

Nieuw 2a10/12 adresblok toegekend door IANA

Deze zomer heeft IANA het tweede /12 IPv6-adresblok toegekend aan RIPE NCC, de Regional Internet Registry (RIR) voor groot Europa en West-Azië. Daarmee zijn wij de eerste regio (van de vijf) die een tweede /12-blok in gebruik nemen.

Gebruik je IPv6, dan is de kans groot dat je prefix begint met '2a0', het eerste /12-blok van RIPE NCC. Straks komen daar de prefixen met '2a1' bij. Deze tabel laat zien welke IPv6-adresblokken door de wereldwijde beheersorganisatie IANA aan wie zijn toegekend en op welke datum. Daarin kun je ook zien dat de uitgereikte blokken tot 2005 aanzienlijk kleiner waren dan /12 (de blokken beginnend met '2001:'). Maar wat heet klein? In onze eerder gepubliceerde IPv6-inventarisatie kun je lezen hoe ontzettend groot de IPv6-adresruimte is.

Slimme toekenning

Dat RIPE NCC inmiddels aan zijn tweede /12-adresblok toe is, heeft dan ook niets met de uitputting van IPv6 te maken, maar uitsluitend met de manier waarop RIPE NCC op zijn beurt adresblokken binnen die /12-ruimte weer toekent aan internet providers en grote organisaties die zelf hun IPv6-adresblokken beheren (de zogenaamde LIR's, Local Internet Registries). Zo wordt bij toekenningen steeds een veel grotere ruimte daaromheen gereserveerd, zodat de toegekende blokken in de toekomst uitgebreid kunnen worden zonder dat de routetabellen daardoor groter worden. Meer over dit alles lees je in deze blog post op de website van RIPE NCC.

RIPE-IPv6pool2019

Reacties

 • vrijdag 8 november 2019

  .nl-domeinnaam

  Registry locks: veel potentieel, maar nog weinig vraag

  Thumb-locked-gate

  Onder .nl zijn nu zo’n 150 domeinnamen beveiligd met .nl Control

  Lees meer
 • dinsdag 19 maart 2019

  Over SIDN

  Vind jouw ideale .nl met onze nieuwe slimme suggestietool

  voorbeeld-suggestietool-thumbnail

  Meer dan 5 miljoen opties direct beschikbaar

  Lees meer
 • woensdag 31 oktober 2018

  SIDN Labs

  Het internet heeft standaarden nodig. Hoe draagt SIDN Labs eraan bij?

  Thumb-smart-city

  Internet Engineering Taskforce (IETF) en SIDN Labs

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.