RIPE NCC begint aan uitreiking IPv6-adressen uit tweede /12-blok

Deze zomer heeft IANA het tweede /12 IPv6-adresblok toegekend aan RIPE NCC, de Regional Internet Registry (RIR) voor groot Europa en West-Azië. Daarmee zijn wij de eerste regio (van de vijf) die een tweede /12-blok in gebruik nemen.

Gebruik je IPv6, dan is de kans groot dat je prefix begint met '2a0', het eerste /12-blok van RIPE NCC. Straks komen daar de prefixen met '2a1' bij. Deze tabel laat zien welke IPv6-adresblokken door de wereldwijde beheersorganisatie IANA aan wie zijn toegekend en op welke datum. Daarin kun je ook zien dat de uitgereikte blokken tot 2005 aanzienlijk kleiner waren dan /12 (de blokken beginnend met '2001:'). Maar wat heet klein? In onze eerder gepubliceerde IPv6-inventarisatie kun je lezen hoe ontzettend groot de IPv6-adresruimte is.

Slimme toekenning

Dat RIPE NCC inmiddels aan zijn tweede /12-adresblok toe is, heeft dan ook niets met de uitputting van IPv6 te maken, maar uitsluitend met de manier waarop RIPE NCC op zijn beurt adresblokken binnen die /12-ruimte weer toekent aan internet providers en grote organisaties die zelf hun IPv6-adresblokken beheren (de zogenaamde LIR's, Local Internet Registries). Zo wordt bij toekenningen steeds een veel grotere ruimte daaromheen gereserveerd, zodat de toegekende blokken in de toekomst uitgebreid kunnen worden zonder dat de routetabellen daardoor groter worden. Meer over dit alles lees je in deze blog post op de website van RIPE NCC.

RIPE-IPv6pool2019

Reacties

 • woensdag 26 juni 2019

  Veilig internet

  Game over voor IPv4

  Thumb-young-gamer-playing-video-game-wearing-headphones

  Multi-user gamers lopen vast op verouderd internet

  Lees meer
 • vrijdag 9 maart 2018

  SIDN Labs

  Keep ‘m rolling: monitoren van de .se DNSSEC-algoritme rollover

  Thumb-.se-logo

  Vervangen DNSSEC-sleutels is een kritiek proces

  Lees meer
 • donderdag 21 december 2017

  Kennis

  SIDN steunt 'Later als ik groot ben'

  Thumb-screenshot-devolendammerslager.nl

  RTL4-programma onderstreept belang van digitale vaardigheden

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.