Registrar Scorecard: een programma gericht op kwaliteit

RSC verbetert kwaliteit van de .nl-zone

SIDN lanceerde begin 2015 de Registrar Scorecard (RSC), een programma dat .nl-registrars incentives biedt voor hun bijdragen aan de kwaliteit van de .nl-zone. De RSC wordt inmiddels door meer dan 350 registrars gebruikt en is daarmee goed opgepakt. Michiel Henneke, marketingmanager voor .nl, legt uit waarom: “In de afgelopen jaren zijn de registrars en SIDN steeds meer tot het inzicht gekomen dat de kwaliteit van een domein minimaal net zo belangrijk is als het aantal geregistreerde domeinnamen. Met de RSC willen wij registrars aanmoedigen om hier hun steentje aan bij te dragen.”

Vier categorieën

De RSC is opgebouwd uit vier delen: actief gebruik, lage opheffingen, correcte contactgegevens en veiligheid. Binnen ieder deel zijn ambitieuze criteria geformuleerd waar een registrar incentives mee kan verdienen. Henneke: “De incentives moeten geen doel op zich worden. Wij gaan ervan uit dat registrars de doelen zelf ook onderschrijven en bieden hen een steun in de rug. Naast de incentive kan dat steuntje ook bestaan uit bijvoorbeeld registrarspecifieke data-analyses en tools om zaken te verbeteren. Een goed voorbeeld is een rapport met daarin alle contactgegevens uit het portfolio van een registrar waarin mogelijk fouten zitten. Door registrars hiermee te helpen verbeteren wij de kwaliteit van de .nl-zone en zij die van hun administratie.”

Adoptie van standaarden stimuleren

Ook biedt de RSC de registrar inzicht in zijn eigen prestaties ten opzichte van het veld. Iedere deelnemende registrar heeft een persoonlijk dashboard waarop hij zijn score per onderdeel ziet. Zo weet hij in één oogopslag waar hij staat. Henneke: “Het dashboard triggert registrars om contact op te nemen en het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld over het voorkomen van validatiefouten in DNSSEC, een onderdeel in de categorie Veiligheid. Het is ook een mooi middel om bijvoorbeeld de adoptie van een standaard te versnellen. Zo denken wij nu bijvoorbeeld na over een incentive om de adoptie van IPv6 te stimuleren. Door de generiek geformuleerde onderdelen kan het dashboard makkelijk aangepast en uitgebreid worden.”

Reacties

 • maandag 17 februari 2020

  SIDN Labs

  Kijken naar internetverkeer met behulp van SPIN: een Philips Hue casestudie

  Thumb-Philips-logo-on-headquarter-Amsterdam

  Aan de hand van een casestudie laten we zien hoe je het gedrag van IoT-apparaten in de gaten kunt houden met behulp van SPIN.

  Lees meer
 • vrijdag 15 februari 2019

  Over SIDN

  Veiligheid van slimme apparaten steeds belangrijker

  Smart+home+tumb

  De markt voor smarthomeproducten groeit

  Lees meer
 • woensdag 10 oktober 2018

  Veilig internet

  Nog altijd veel Nederlanders online via openbare (onveilige) wifi-netwerken

  Thumb-wifi

  Met deze tips kun je veilig online via openbare wifi-netwerken

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.