DINL waakt over digitale infrastructuur

DINL is sinds vorige week de spreekbuis van- en het aanspreekpunt voor de Nederlandse digitale-infrastructuursector.

De nieuwe stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is sinds vorige week de spreekbuis van- en het aanspreekpunt voor de Nederlandse digitale-infrastructuursector. Het initiatief is een samenwerking tussen AMS-IX, DHPA, ISPConnect, NLnet, SIDN en SURFnet. De betrokken partijen hebben zich ten doel gesteld de economische groei in Nederland te stimuleren door de online economie veilig en betrouwbaar te faciliteren.

Digitale infrastructuursector vormt het hart van de online economie

De Nederlandse digitale-infrastructuursector vormt het hart van de Nederlandse online economie en speelt een sleutelrol in het wereldwijde internet. Met een omzet van c.a. 1,18 miljard euro, directe- en afgeleide werkgelegenheid van ca. 20.000 banen binnen honderden bedrijven, een groei van circa 9% per jaar en een bijdrage van meer dan 5% aan het bruto nationaal product is de sector een drijfveer voor de Nederlandse economische groei.

DINL verbindt aanbieders van digitale infrastructuur

DINL verbindt de aanbieders van digitale infrastructuur in Nederland: datacenters, de hosting en cloud computing industrie, telecom voor de digitale-infrastructuursector en internetconnectiviteit. Ook is er voldoende ruimte voor stichtingen en verenigingen die de sector faciliteren.

DINL draagt bij aan thema’s gerelateerd aan de groei van de online economie

Naast voorlichting aan overheid, media en bedrijfsleven zal DINL bijdragen aan thema's en discussies die gerelateerd zijn aan de groei van de online economie. Waaronder onderwijs, informatieveiligheid en het bestrijden van cybercrime. Het bestuur van de nieuw opgerichte stichting bestaat uit de vertegenwoordigers van de eerder genoemde zes aangesloten organisaties. De directie wordt gevoerd door Michiel Steltman.

Nederlandse digitale infrastructuur loopt voorop in Europa

Michiel Steltman, Directeur van DINL: “Uit het recent door Deloitte uitgevoerde onderzoek naar de rol en betekenis van Nederlandse digitale infrastructuur blijkt dat deze snel groeiende sector een frontrunner is in Europa en grote kansen biedt voor economische groei en innovatie. Een herkenbaar aanspreekpunt voor die sector is daarom essentieel. Zo kunnen we helderheid brengen in tal van thema’s en ontwikkelingen rondom het internet en inhoudelijk bijdragen aan groei en innovaties die gebaseerd zijn op digitale infrastructuur.”

DINL zoekt actieve samenwerking met andere stakeholders

De verwachting is dat in 2015 andere organisaties die actief zijn in deze sector aansluiting zullen vinden. De stichting zoekt actief de samenwerking met andere stakeholders in de sector.Lees ook het interview met Michiel Steltman en Roelof Meijer in The.nlyst, ‘Het speelkwartier is over’.

Reacties

 • dinsdag 20 november 2018

  Over SIDN

  ECP jaarcongres 2018: het verhaal van digitaal: beweging & verbinding

  ECP-2018-thumnail

  21e editie van het jaarcongres ECP

  Lees meer
 • donderdag 7 november 2019

  Veilig internet

  Privacy Label maakt gesneden koek van een privacyverklaring

  Thumb-privacy-on-digital-background

  SIDN fonds steunt de ontwikkeling van toegankelijke privacyverklaringen

  Lees meer
 • vrijdag 1 februari 2019

  Veilig internet

  Fakewebshops veel sneller offline

  Thumb-woman-buys-shoes-online-on-tablet

  Snellere detectie én procedure zorgt voor minder slachtoffers

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.