Leren programmeren broodnodig voor de toekomst

Deze week vindt de Codeweek plaats. Een campagne die aandacht vraagt voor leren programmeren door kinderen.

Leren programmeren is broodnodig

Dat leren programmeren broodnodig is voor de toekomst, blijkt wel uit het feit dat er eind 2020 in Europa een tekort bestaat van 900.000 ICT-professionals. Om ervoor te zorgen dat het onderwijs beter inspeelt op onze vraag naar goed opgeleide specialisten, hebben we afgelopen vrijdag het statement ‘Leren programmeren is broodnodig voor de toekomst’ onderschreven.

Stabiel en veilig .nl-domein vereist topmensen

Ook bij SIDN werken veel ICT-professionals. Als registry van het .nl-domein zijn we verantwoordelijk voor het stabiel functioneren en de ontwikkeling van dit domein op het internet. Wij registreren .nl-domeinnamen en zorgen dat de inmiddels meer dan 5,5 miljoen geregistreerde domeinen op het internet bereikbaar zijn. Dagelijks verwerken onze systemen meer dan een miljard zoekopdrachten tijdens de zoektocht van gebruikers naar websites en het versturen en ontvangen van e-mail. Om die systemen stabiel en veilig te laten lopen, hebben we goed opgeleide specialisten nodig. Dat geldt ook voor onze programmeurs.

Waarom heb je gekozen voor het vak van programmeur?

Michiel Graat en Rik Ribbers zijn twee van onze programmeurs.

Michiel Graat
Rik Ribbers

 Michiel is van jongs af aan geïnteresseerd in de werking van computers en programma’s. Hoe werken die apparaten nou? Hoe kan het dat er iets op het scherm gebeurt wanneer ik wat op het toetsenbord doe? Logisch dus dat hij uiteindelijk informatica ging studeren.Rik kwam tijdens zijn studie chemische technologie in aanraking met software voor de aansturing van grote chemische installaties. Hij vond dit zo interessant dat hij besloot om nog twee jaar technische automatisering te studeren.Michiel: “Programmeren is creatief, je maakt echt iets en dat is iets wat de meeste mensen leuk vinden en ik dus ook. Het is vaak te vergelijken met het oplossen van een puzzel, je wilt iets bereiken maar hoe doe je dat precies? En hoe doe je dat zo mooi mogelijk? Daar over nadenken en dan met een goede oplossing komen verveelt nooit”.

Wat is het mooiste wat je ooit ontwikkeld hebt?

Rik: “Bij een vorige werkgever moesten we de gehele basis van een groot administratief systeem (voor ongeveer 200 gebruikers) vervangen terwijl het operationeel moest blijven. Dit traject duurde ongeveer  twee jaar. Het mooie vond ik de technische uitdaging om het systeem in de lucht te houden en toch te vernieuwen”. Michiel: “Ik heb veel mooie dingen ontwikkeld maar één van de mooiste was een timingsysteem voor hardlopers. De  hardlopers droegen allemaal een chip op hun schoen en zodra ze over speciale matten kwamen, werd hun tijd geregistreerd. Die tijden werden naar ons systeem gestuurd en wij zorgden dan voor de automatische berekening van de rondetijden. De tijden werden gepubliceerd op een website, waarop de hardlopers  konden inloggen. Ze konden daar hun grafieken bekijken en hun eigen rondetijden vergelijken met andere hardlopers, etc.”.

Wat maakt je baan bij SIDN zo uitdagend?

Rik:  “Veel mensen gaan ervan uit dat de beschikbaarheid van het internet een vanzelfsprekendheid is. Bij SIDN realiseer ik mij iedere dag weer dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Er is veel software en hardware nodig om de buitenwereld te laten ervaren dat het wel een vanzelfsprekendheid is”. Michiel: “SIDN is verantwoordelijk voor .nl en daar komt veel bij kijken. Wij moeten 24/7 in de lucht blijven en tegelijkertijd veel data kunnen verwerken. Dat betekent dat je je bij alles wat je als programmeur doet, moet afvragen of de beschikbaarheid van onze systemen niet in het gedrang komt. Dat betekent dus dat je veel verantwoordelijkheid hebt en dat is natuurlijk uitdagend. Verder ben je betrokken bij de werking van het internet en de veranderingen die daaraan plaatsvinden en dat is erg interessant”.

Waarom moeten kinderen al jong in aanraking komen met coderen?

Rik: “In de huidige tijd zit software eigenlijk overal in. De televisie, tablet en telefoon, maar ook de thermostaat en de kamerlamp bevatten tegenwoordig al software. Kinderen zijn van nature heel creatief en onderzoekend. Coderen is een manier om kinderen spelenderwijs bewust te maken van wat er allemaal met software kan. Michiel: “Programmeren leert je logisch nadenken en bovendien leer je grote problemen op te splitsen in kleinere deelproblemen. Een probleem dat in eerste instantie te groot lijkt om op te lossen, blijkt dan toch goed oplosbaar. Dat zijn vaardigheden die je niet snel genoeg kunt ontwikkelen, omdat je er je hele leven iets aan hebt. Verder wordt software steeds belangrijker. We hebben veel mensen nodig die daaraan kunnen meewerken. Hoe eerder je met programmeren in aanraking komt, hoe eerder je kunt ontdekken hoe leuk het is”.

Reacties

 • vrijdag 22 maart 2019

  Over SIDN

  Meld je aan voor ID next 2019

  Thumb-logo-IDnext

  Hét event over de wereld van digitale identiteiten

  Lees meer
 • maandag 27 november 2017

  Kennis

  Je eigen TLD. Top of flop?

  Thumb-SEAT

  Activiteit op .brands groeit

  Lees meer
 • dinsdag 24 juli 2018

  Kennis

  Met een nieuwe domeinnaam in Google? Hier moet je op letten

  Thumb-search

  Je domeinnaam is een handelsnaam die business oplevert en daarom waarde vertegenwoordigt. Wil je wisselen van domeinnaam? Voorkom afhakers!

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.