Lancering Internet.nl tijdens Cyber Week 2015

Tijdens de Cyber Week 2015 is de website Internet.nl gelanceerd door het Platform Internetstandaarden, een samenwerkingsverband met partijen uit de Internetgemeenschap en de Nederlandse overheid. Op deze website kunnen bezoekers eenvoudig checken of hun internet up-to-date is. Gebruiken jouw internetverbinding, e-mail en website wel moderne, veilige internetstandaarden? En als dat niet zo is, wat kan je daaraan doen?

Het Internet is van ons allemaal en wordt dagelijks intensief gebruikt door ondernemers, overheden en burgers. Voor heel veel gebruikers is het Internet niet meer weg te denken. Toch is met name het technische deel van Internet voor de meeste gebruikers volledig onzichtbaar en onbekend. Mede daardoor worden moderne, veilige standaarden vaak laat of helemaal niet geïmplementeerd. In dat kader is het Platform Internetstandaarden opgericht en wordt de website Internet.nl gelanceerd.

Internet.nl

Via Internet.nl kunnen internetgebruikers op eenvoudige en op geheel geautomatiseerde wijze checken of hun internetverbinding, e-mail en website voldoen aan moderne, veilige internetstandaarden. Als één of meerdere standaarden niet up-to-date zijn, dan krijgt de bezoeker advies over wat hij/zij kan verbeteren. In eerste instantie gaat het om de volgende zes standaarden:

 • IPv6: een uitgebreide, moderne reeks internetadressen

 • DNSSEC: beveiliging van domeinnamen

 • TLS: beveiligde verbindingen

 • DKIM, SPF en DMARC: anti-phishing en anti-spoofing

De huidige website is de eerste publieksversie. Het platform streeft ernaar de website blijvend te verbeteren en uit te breiden. Feedback is uiteraard welkom.

Internet.nl

Platform Internetstandaarden

Het Platform Internetstandaarden heeft als doel om het gebruik van moderne en veilige internetstandaarden sneller te laten groeien, zodat het Internet betrouwbaarder wordt voor iedereen. In het Platform Internetstandaarden participeren de volgende organisaties: de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ECP, Forum Standaardisatie, Internet Society internationaal, Internet Society Nederland, het Ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), NLnet, RIPE NCC, SIDN en SURFnet. De technischerealisatie van Internet.nl is in handen van NLnet Labs.

Contact

Met algemene vragen kunt u terecht op internet.nl.

Reacties

 • dinsdag 27 februari 2018

  Over SIDN

  Domain pulse 2018: kritisch over vooruitgang

  Thumb-Domain-pulse-2018

  De tekortkomingen van het digitale tijdperk

  Lees meer
 • dinsdag 25 juni 2019

  SIDN Labs

  Algoritme 13 voor DNSSEC-ondertekening wint terrein

  Thumb-new-stats-website

  .nl-grafiek van de maand; de grafieken van stats.sidnlabs.nl uitgelicht

  Lees meer
 • donderdag 12 oktober 2017

  Veilig internet

  Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook

  Thumb-women-online-shopping

  Fake webshops, trap er niet in!

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.