Kopietje van paspoort roept weerstand op

28 januari was de Europese Dag van de Privacy. In veel lidstaten, waaronder Nederland, worden ter gelegenheid van deze dag onderzoeken naar het privacybewustzijn bij burgers gepubliceerd. Een van die onderzoeken werd in Nederland uitgevoerd door Motivaction. Diegenen die zich ernstig zorgen maken over hun privacy noemen vooral het ‘kopietje paspoort’ als bron van zorg.

Bewust van rechten

Het aantal Nederlanders dat zich ernstig zorgen maakt is overigens nog beperkt tot 27% van de respondenten. Een kleine meerderheid maakt zich maar weinig zorgen om zijn privacy of online veiligheid. Opvallend is ook dat mensen zich zeer goed bewust zijn van hun rechten onder de vorig jaar in werking getreden AVG.

‘Kopietje van het paspoort’ roept weerstand op

Ondanks alle nieuwe technieken geven veel organisaties nog steeds de voorkeur aan een tastbaar identiteitsbewijs om nieuwe relaties te identificeren. Het ‘kopietje paspoort’ roept echter steeds meer weerstand op in een tijd waarin privacybewustzijn toeneemt.

Mensen willen regie en vertrouwen

Een begrijpelijke zorg, want waarom vertrouwen wij anno 2019 nog steeds zo sterk op een tastbaar, papieren document? Wat gebeurt er met een eenmaal gemaakte kopie? Een innovatief alternatief dat mensen regie en vertrouwen over hun identiteit geeft is gewenst.

Mee in de binnenzak

Zulke alternatieven zijn er, bijvoorbeeld het innovatieve project IRMA (I Reveal My Attributes). Dergelijke technologie staat nog in de kinderschoenen, maar gaat met sprongen vooruit. Grootste uitdaging is het creëren van een elektronisch middel dat mee kan “in de binnenzak” van de klant” en ervoor zorgt dat de klant volledige controle over gebruik van die gegevens behoudt.

Alleen delen wat strikt noodzakelijk is

IRMA is een toepassing die aan deze voorwaarde voldoet. Het biedt een betrouwbaar alternatief voor het kopietje van het paspoort (en meer) door een betrouwbare waarheid te delen, zonder daarbij meer gegevens dan strikt noodzakelijk prijs te geven.

Award voor IRMA

IRMA is ontwikkeld door de stichting Privacy by Design en wij gingen recent een samenwerking aan met deze stichting. Onlangs ontving IRMA de ISOC Innovation Award 2019. Met IRMA en vergelijkbare toepassingen werken wij eraan om het ‘kopietje paspoort’ voorgoed overbodig te maken.

Meer weten?

Reacties

 • dinsdag 31 oktober 2017

  Over SIDN

  Zakgeld in een cashloze samenleving

  Thumb-father-and-child-Otly

  SIDN fonds-project Otly leert kinderen met geld omgaan

  Lees meer
 • dinsdag 24 april 2018

  Oplossingen

  Je bedrijfsnaam als domeinnaamextensie? Binnenkort kan het weer

  Thumb-KPN-logo

  Nieuwe aanvraagronde in 2021

  Lees meer
 • dinsdag 24 juli 2018

  Kennis

  Met een nieuwe domeinnaam in Google? Hier moet je op letten

  Thumb-search

  Je domeinnaam is een handelsnaam die business oplevert en daarom waarde vertegenwoordigt. Wil je wisselen van domeinnaam? Voorkom afhakers!

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.