Internetgebruiker is een gewoontedier

De tijden veranderen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken van SIDN naar trends in internetgebruik, waarmee wij zicht krijgen op het huidige gebruik en de veranderingen die daarin plaatsvinden. Centraal in deze onderzoeken staat de vraag hoe mensen het internet gebruiken. Bezoeken ze een website via Google? Tikken ze de domeinnaam in, of komen ze via apps waar ze wezen moeten? Onlangs publiceerde SIDN een update met de highlights van deze onderzoeken.

Steeds meer apparaten verbonden met internet

Belangrijke factor in de ontwikkeling van ons internetgebruik is de steeds grotere variëteit aan devices met internettoegang. Tot voor kort benaderden gebruikers sites vrijwel uitsluitend vanaf hun PC en was de belangrijkste variabele voor een site-ontwerp het schermformaat van de gemiddelde gebruiker (800x600 of toch al 1024x768?). Nu moet een site niet alleen goed ogen op PC’s en laptops, maar ook op de schermen van ‘gewone’ mobiele telefoons, smartphones en tablets.

Phablets volgende stap

En daar eindigt het niet, want de nieuwe generatie extra grote smartphones komt eraan: de phablets. Ze hebben eigenlijk meer weg van kleine tablets dan telefoons. Je kunt ermee bellen, maar voor de toevallige omstander ziet dat er nogal komisch uit: een rechthoekig vlak dat te groot is om vast te houden en dat je hoofd bijna helemaal aan het zicht onttrekt. Het zal interessant zijn om te zien, wat deze devices voor ons internetgebruik zal betekenen. Zeker wanneer de gebruiker er een 4G abonnement bij afsluit.

Smartphone wordt vaak gebruikt als PC

Het lijkt logisch dat met de opkomst van deze nieuwe devices de manier waarop mensen internet gebruiken eveneens radicaal veranderd is. Dat valt mee: gebruiken mensen internet op hun tablet of smartphone niet veel anders dan op hun PC. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop mensen een website opzoeken. Op de PC doet iedereen dat sinds jaar en dag op drie manieren: via een zoekmachine, het intypen van een domeinnaam of een bookmark.

Kleine verschillen

Toch is de invloed van nieuwe devices wel degelijk merkbaar. Zo zijn scrollende pagina’s op websites tegenwoordig weer in de gratie, onder meer dankzij de vloeiende vingerbewegingen die gebruikers geleerd hebben op touchscreens. Ook is het intikken van een domeinnaam op een smartphone relatief minder populair dan op een tablet of PC.

Veranderingen verwacht

Internetgebruikers gedragen zich dus nog vaak als PC-gebruikers, ook als een website via hun tablet, smartphone of phablet gebruiken. Dat hoeft echter niet zo te blijven: vaak duurt het jaren voordat gebruikers hun gewoontes aangepast hebben aan nieuwe technologie en websitebouwers moet van hun kant ook tijd hebben om in te spelen op nieuwe devices.

Update Trends in internetgebruik

Meer weten? SIDN deed onderzoek naar Trends in internetgebruik in 2012 en 2013. Centraal in ieder onderzoek stond de relatie tussen de opkomst van nieuwe internetdevices en de vraag naar domeinnamen. Aanvullend aan de onderzoeksresultaten leest u in het rapport de visie van zes gerenommeerde internetexperts over de output van de trends in internetgebruik. Download de update Trends in internetgebruik.

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • maandag 26 maart 2018

  Over SIDN

  SIDN en de AVG

  Thumb-GDPR

  Vanaf 25 mei is de AVG van toepassing. Wat betekent dit voor SIDN? Een interview met onze functionaris gegevensbescherming

  Lees meer
 • donderdag 20 juni 2019

  Veilig internet

  5 tips om als startende ondernemer veilig online te gaan

  Ondernemer 1200x630

  1 op de 5 ondernemers krijgt jaarlijks te maken met cybercrime

  Lees meer
 • donderdag 25 april 2019

  SIDN Labs

  Enabling trust in network services through secure, stable, and transparent internets

  Thumb-trust

  A joint research program of SIDNLabs, University of Amsterdam, University of Twente, SURFnet and NLnet Labs

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.