Het gaat om impact

Jouw wereld. Onze impact. Lees erover in ons jaarverslag over 2017.

De nieuwe corporate governance code stelt waardecreatie op de lange termijn centraal. Maar hoe weet je wat een organisatie werkelijk toevoegt? Vaak is dit onduidelijk. Non-profitorganisaties werken met hart en ziel ergens aan, maar in hoeverre dragen hun activiteiten bij aan de doelen die ze nastreven? Hoe weten organisaties wat de impact is van hun werk?

Toegevoegde waarde vergroten

Al jaren doen we meer dan het beheer van de .nl-zone. We initiëren, stimuleren en ondersteunen allerlei maatschappelijke activiteiten, ontwikkelen waardevolle kennis en inzichten, en we bieden onder meer aanvullende diensten voor onze registrars en domeinnaamhouders. We streven ernaar onze toegevoegde waarde te vergroten op 3 terreinen: digital identity, digital usability en digital security. Het meest spraakmakende resultaat van deze strategie in 2017 was de overname van Connectis.

Impact op 3 gebieden

We ondernemen deze activiteiten niet zomaar. We hebben een missie: mensen en organisaties verbinden voor een zorgeloos digitaal bestaan. Omdat wij geloven dat een vrij, open, toegankelijk en veilig internet bijdraagt aan een betere wereld voor iedereen. Vanuit deze missie en visie identificeerden we 3 gebieden waarop we impact willen én kunnen hebben: economische groei, veilig en stabiel internet en digitale inclusie.

Economische groei

Bij economische groei gaat het vooral om de voordelen die bedrijven en hun klanten hebben van onze diensten. We zorgen ervoor dat een goede .nl-domeinnaam voor iedereen bereikbaar is; makkelijk en snel te registreren, zeer gunstig geprijsd, betrouwbaar en stabiel. Met het onderzoek van SIDN Labs dragen we bij aan innovatie en versterken we de positie van Nederland. Met de inlogoplossingen van Connectis maken we makkelijk, veilig en betrouwbaar online zakendoen mogelijk. Via SIDN fonds stimuleren we economische groei op een meer indirecte manier. Het fonds geeft maatschappelijke startups een zetje in de rug en helpt innovators om nieuwe ideeën te introduceren.

Veilig en stabiel internet

We dragen op veel manieren bij aan de veiligheid en stabiliteit van het internet. Allereerst doen we dat met alle maatregelen die we nemen om ervoor te zorgen dat .nl een van de veiligste landendomeinen ter wereld blijft. Verder dragen we direct bij aan het bestrijden van allerlei vormen van abuse. We stimuleren de adoptie van internetstandaarden als DNSSEC, IPv6, DKIM, DMARK, en SPF onder meer via de Registrar Scorecard, ons incentive-programma voor registrars. We zijn actief in globale fora op het gebied van internettechnieken, internetgovernance en internetveiligheid. We delen onze kennis, geven voorlichting en ondersteunen toegepast onderzoek. En we ontwikkelen nieuwe diensten en producten, zoals een slimme oplossing die internet-of-things-toepassingen veiliger maakt.

Digitale inclusie

Digitale inclusie heeft te maken met een internet dat open is voor iedereen. Een vrij en toegankelijk internet waar iedereen dezelfde kansen krijgt. We ondersteunen verschillende initiatieven die digitale geletterdheid bevorderen. Dat doen we rechtstreeks en via het SIDN fonds.

We hebben een unieke positie

SIDN is geen commercieel bedrijf. We zijn professioneel en zakelijk, maar streven naar maximalisatie van onze toegevoegde waarde voor onze maatschappij en economie. Ons bedrijf heeft een unieke positie. We hebben een verantwoordelijkheid naar alle Nederlandse internetgebruikers en die nemen we zeer serieus. We zien het als een verplichting richting deze stakeholders om te onderzoeken of de activiteiten die we ondernemen, bijdragen aan de doelen die we voor ogen hebben. Of we daadwerkelijk de impact hebben die wij willen bereiken.

Bereikt effect onderzoeken

In 2017 werkten we uit hoe wij welke impact denken te bereiken. Dat resulteerde in een uitgebreide effectenkaart die we toetsten bij diverse stakeholders. Vanaf dit jaar onderzoeken we in welke mate we die effecten bereiken. De uitkomsten van dit onderzoek zullen leidend zijn bij de beslissing waar we tijd, geld en moeite in stoppen. Als een activiteit niet bijdraagt aan economische groei, een veiliger en stabieler internet of digitale inclusie, dan sturen we bij of stoppen ermee. Als een bepaalde dienst meer impact heeft, dan zullen we daar juist nadrukkelijker op inzetten.

Het gaat om wat we écht bereiken

In ons jaarverslag lees je alles over onze werkzaamheden. We denken dat we met ons werk een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van internet in Nederland. Velen denken dat met ons. Maar denken is niet genoeg. We willen dit kunnen onderbouwen en kunnen bijsturen als dat nodig is. Het gaat om wat we écht bereiken. Het gaat om impact. Daar mag je ons op afrekenen.

> Bekijk ons jaarverslag

 

Reacties

Roelof_Meijer_260

Roelof Meijer

Algemeen directeur

+31 26 352 55 00

 • woensdag 30 oktober 2019

  Veilig internet

  Nieuwe boost IPv6-implementatie in Nederland

  Thumb-IPv6-on-screen

  Wereldwijde adoptie van IPv6 zet door

  Lees meer
 • zondag 17 juni 2018

  Veilig internet

  Het groene slotje biedt geen garanties. Maar wat dan wel?

  Thumb-https

  Hoe laat je zien dat jouw website wel betrouwbaar is?

  Lees meer
 • dinsdag 25 september 2018

  Over SIDN

  Registrars waarderen SIDN Academy met 8,5

  Thumb-smiley

  Workshop veilige e-mailstandaarden goed ontvangen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.