Goede zomer voor .nl door weinig opheffingen

.nl heeft het 3e kwartaal verrassend positief afgesloten met een netto groei van circa 20.000 domeinnamen. Hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2015. Opvallend was het uitblijven van de traditionele ‘zomerdip’: doorgaans zijn juli en augustus rustige maanden. Dit jaar verschilde de groei in die periode echter nauwelijks van die in juni en september. Op 1 oktober stond de teller op een totaal aantal geregistreerde domeinnamen van 5.662.690.

Minder opheffingen oorzaak meevaller

Netto groei .nl Q3 2016

Kijken wij naar de oorzaak van dit resultaat dan is de verklaring snel zichtbaar: weinig opheffingen. Vooral  in juli en augustus. Traditioneel zien wij in de zomermaanden dat registrars en houders  hun portfolio ‘opruimen’ door ongebruikte namen op te heffen. Dit jaar gebeurde dat nauwelijks.  In absolute aantallen was het totaal aantal opheffingen zelfs het laagste voor een Q3 sinds 2012. Het is niet te zeggen of hier sprake is van uitstel of dat er een structurele oorzaak aan te wijzen is. 

Internationaal: Azië drijft groei

Er zijn nu wereldwijd meer dan 300 miljoen domeinnamen geregistreerd. De schattingen lopen uiteen, omdat niet alle registry’s hierover realtime rapporten. Wat duidelijk wordt is dat de huidige groei vrijwel geheel uit Azië komt. Kijken wij naar de top-10 snelst groeiende TLDs  dan zijn dit naast .com  vrijwel allemaal op China georiënteerde  nTLDs. De Aziatische vraag is ook elders ter wereld zichtbaar. Wereldwijd rapporteren landendomeinen met een extensie die bestaat uit twee klinkers (o.a. .ee in Estland) een forse toename van registraties vanuit Azië. Daarbij gaat het om zo kort mogelijke domeinnamen vaak zonder enige  linguïstische betekenis. Experts op het gebied van de Aziatische markt verschillen van mening over de vraag in hoeverre het hier speculatieve registraties betreft.

Groei nTLDs zwakt af

Groei nTLD s Q3 2016

nTLDs presteren dus goed in Azië, maar omdat er ook een aantal nTLDs zijn die fors krimpen (o.a. .science en .party) blijft de groei van de nTLDs  overall stabiel. Veel nTLDs worden na een jaar weer opgeheven, waardoor het netto-effect van de nieuwe TLDs op de markt beperkt blijft.

Europa blijft achter

Waar Azië bloeit, blijft Europa achter. De groei van Europese ccTLDs  ligt ver onder het gemiddelde van de wereldmarkt en blijft dalen.  Op basis van 12 maanden is de groei van de wereldmarkt nu ca. 14% tegen 2,8% voor Europese ccTLDs. Dat cijfer is vooral gewogen laag, omdat het vooral de grote, gevestigde ccTLDs zijn die beneden gemiddeld scoren. Zo groeit .de op twaalf maandelijkse basis met 1,10%,  en .uk met 0,26%).

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • dinsdag 16 juli 2019

  SIDN Labs

  TimeNL: de duidelijke NTP-dienst van SIDN Labs

  Thumb-LCD-clock-display-macro

  Het belang van goede tijdmeting en -synchronisatie

  Lees meer
 • vrijdag 28 juni 2019

  Over SIDN

  Gezocht: de beste internetscripties

  Thumb-pensive-student-with-laptop-studying-in-the-library

  Win jij een van de Internet Scriptieprijzen van 2019?

  Lees meer
 • vrijdag 29 december 2017

  SIDN Labs

  Onze hoogtepunten in 2017

  Thumb-2017-2018

  We lieten zien dat we met ons DNS-onderzoek met de wereldtop meekunnen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.