Geslaagde kennissessie internetstandaarden bij SIDN

Speciaal voor gemeenten organiseerden wij op 12 mei j.l. samen met Stichting Govroam en Forum Standaardisatie een kennissessie over het belang van open internetstandaarden. Naast een interessante presentatie over de voordelen van Govroam voor gemeenten, ging het onder andere over standaarden voor veilig internetgebruik, met een focus op DNSSEC, DKIM, DMARC en SPF.

Pas-toe-of-leg-uit

Deze standaarden staan al jaren op de zogenaamde ‘pas-toe-of-leg-uit’-lijst van het Forum Standaardisatie. De bedoeling van deze lijst is dat de open standaarden die daarop staan vermeld ook daadwerkelijk worden toegepast binnen de overheid (en hopelijk ook daarbuiten). En hoewel dit op rijksniveau steeds beter gaat, is er met name bij lagere bestuurslagen, de gemeenten, nog de nodige onbekendheid met het belang van nieuwe, open standaarden en de verplichting om deze toe te passen.

Tussen de presentaties door was er voldoende gelegenheid voor discussie en uitwisseling van ervaringen. Opvallend was dat vrijwel iedereen al eens is geconfronteerd met de vervelende gevolgen van bijvoorbeeld phishingmails die uit jouw naam worden verzonden. Een aantal gemeenten was daarom ook de mogelijkheden van SPF, DKIM en DMARC al aan het onderzoeken. Wat extra kennis en argumenten kwamen dan ook goed van pas.

Leg uit (aan de pers)

Een steeds terugkerende vraag is hoe dwingend de ‘pas-toe-of-leg-uit’-lijst is en welke sancties de overheid heeft bij het niet toepassen van standaarden. Hoewel er steeds meer dwingende regelgeving komt op dit gebied, blijft het toch vooral een kwestie van overtuigen, aldus de afgevaardigde van het Forum Standaardisatie. Of, zoals een deelnemer terecht opmerkte: “als het mis gaat en je had je zaken niet op orde; heb je op zijn minst wat uit te leggen aan de media”.

Met een goede, gemêleerde opkomst en veel interactie, kijken we terug op een geslaagd event. Wil je weten of jouw internetverbinding, website en e-mail wel met moderne internetstandaarden werkt? Test het op internet.nl en zorg ervoor dat je up-to-date bent!

Reacties

 • donderdag 23 mei 2019

  Kennis

  Eerste SIDN TechTalk groot succes

  IMG 0557

  Zo’n 40 ICT-specialisten te gast op ons kantoor

  Lees meer
 • maandag 26 maart 2018

  Over SIDN

  Doe samen met SIDN mee aan de Dutch Open Hackathon

  Thumb-DOH

  26 & 27 mei, Dutch Innovation Factory, Zoetermeer

  Lees meer
 • vrijdag 19 april 2019

  SIDN Labs

  SIDN gaat adoptie van internetstandaard DANE stimuleren

  Thumb-e-mail

  Standaard voor veiliger e-mail wordt onderdeel van de Registrar Scorecard

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.