Domeinnamen en zoekmachines

Regelmatig wordt ons gevraagd, hoe een domeinnaam of extensie kan helpen om een site beter vindbaar te maken bij zoekmachines. Dit vindbaar maken wordt meestal aangeduid met de vakterm Search Engine Optimization (SEO). In dit blog vind je de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden als je een domeinnaam zoekt die moet bijdragen aan een optimale vindbaarheid van jouw website.

SEO sleutel voor succesvolle website

Met SEO bedoelen we letterlijk alle activiteiten om een webpagina hoog te laten scoren in de niet-gesponsorde zoekresultaten van een zoekmachine. Dit is dus iets anders dan het betaald adverteren op zoekmachines dat bekend staat als Search Engine Advertising (SEA). SEO is aantrekkelijk, omdat vermelding in zoekresultaten in tegenstelling tot advertenties gratis is. Een website die voor een bepaald zoekwoord bovenaan staat wordt al gauw twee keer zoveel aangeklikt als de website die op de tweede plaats staat.

Content is essentieel, domeinnaam is aanvullend

Zoekmachines kijken op de eerste plaats naar de relevantie van sitecontent. Een goede domeinnaam zonder content komt dus zelden hoog in de ranking. Wanneer er echter meerdere domeinnamen vergelijkbare content bieden kan de domeinnaam een steun in de rug bieden. Daarbij spelen zowel de naam als de extensie een rol.

Naam met keyword belangrijk

Voor de naam geldt dat een relevant keyword veel waarde toevoegt. Dus: geschenk.nl  is een goede naam om te hebben wanneer je gevonden wilt worden op het zoekwoord geschenk. Daarbij geldt dat zoekmachines veel waarde hechten aan een ‘exact match’. Geschenk.nl scoort dus beter op het zoekwoord ‘geschenk’ of ‘geschenken’ dan op het zoekwoord ‘cadeau’, hoewel de zoeker die het laatste woord intypt waarschijnlijk dezelfde behoefte heeft.

.nl

Belangrijk om in Nederland gevonden te worden

Extensies zoals .nl spelen in SEO vooral een rol voor het zogenaamde ‘geotargeting’. Dat wil zeggen: de extensie zegt iets over de locatie waarvoor het zoekresultaat relevant is en kan dus hoger geplaatst worden in resultaten voor zoekers die in de buurt van die locatie gevestigd zijn. Voor .nl geldt daarom in de regel dat domeinnamen die eindigen op .nl doorgaans hoger eindigen in Nederlandse dan in Belgische zoekopdrachten. Ook wanneer het dezelfde zoekwoorden betreft.

Domeinnaam kopen? Controleer de autoriteit!

Soms is er voor het keyword dat je zoekt geen domeinnaam beschikbaar, maar zijn er wel reeds geregistreerde domeinnamen die te koop aangeboden worden. Wat een redelijke prijs is, hangt grotendeels af van de waarde die de website voor je vertegenwoordigt. Wel is het raadzaam om in zo’n geval te kijken naar de ‘autoriteit’ van een domeinnaam. Hoe hoger een domein hier scoort, hoe beter je potentiële ranking. Een goede tool hiervoor is bijv. de Mozbar.

Vergeet intypers niet

Tot slot een advies: hou in je selectie van namen rekening met het feit dat bezoekers de eerste keer vaak zoeken naar je domeinnaam, maar bij een 2e bezoek vaak de naam intypen. In het eerdergenoemde voorbeeld geschenk.nl is het daarom aan te raden ook het meervoud geschenken.nl te registreren (indien mogelijk natuurlijk). In zoekmachines levert geschenk.nl weliswaar een exacte match op wanneer iemand ‘geschenken’ zoekt, maar bij een herhalingsbezoek halen veel mensen bij het intypen enkelvoud en meervoud door elkaar (en komen dus op geschenken.nl i.p.v. op jouw site).

Reacties

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • donderdag 10 oktober 2019

  Veilig internet

  Dual-stack en IPv6-only vormen snelste weg naar IPv6

  Thumb-2-arrows-form-1-arrow

  'IPv4 disposal experts' ruimen oude IPv4-systemen op

  Lees meer
 • dinsdag 11 december 2018

  Over SIDN

  Guardian360 en SIDN werken samen om mkb veiliger te maken

  Thumb-Arjan-Middelkoop-en-Jan-Martijn-Broekhof-ondertekenen-contract-samenwerking-SIDN-en-Guardian360

  Online security in het mkb kan en moet beter

  Lees meer
 • dinsdag 18 juni 2019

  Over SIDN

  Ontmoet SIDN op de KvK Startersdag in Utrecht

  KVK Startersdag

  Zaterdag 22 juni van 10.00 - 16.00 uur

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.