Domeinnamen: een mooi bezit

Meer dan twee miljoen Nederlandse bedrijven en particulieren hebben een domeinnaam. Een mooi bezit dat voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Zakelijk of ideëel. Wie welke domeinnaam bezit, wordt centraal geregistreerd. Voor de .nl-domeinnamen is dit vastgelegd in het register van SIDN (de zgn. WHOIS). Naam adres en andere gegevens van de houder zijn hier vastgelegd, zodat altijd helder is wie de rechthebbende is.

Registratie van houdergegevens noodzakelijk

Deze registratie is in de praktijk zeker noodzakelijk. Jaarlijks ontstaan er in Nederland geschillen, omdat de tenaamstelling van een domeinnaam niet op orde is. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin de domeinnaam van een bedrijf op naam van een medewerker staat, die ontslagen wordt. Omdat de medewerker in de WHOIS als rechthebbende vermeld wordt, kan hij de domeinnaam gebruiken om zijn ex-werkgever schade te berokkenen. Een ander geval is een faillissement van de internetprovider waar de naam geregistreerd is. In zo’n geval moet de houder snel op zoek naar een nieuwe provider. Deze nieuwe provider moet dan direct kunnen verifiëren dat hij zaken doet met een partij die bevoegd is en de beste manier om dat te doen is het register bij SIDN te raadplegen. 

nl-thumbnail_17

Privacy soms knelpunt

Veel mensen voelen zich desondanks ongemakkelijk bij deze  registratie, omdat hiermee persoonsgegevens achterhaald zouden kunnen worden. Zo zou iemand die een fansite voor zijn favoriete voetbalclub onderhoudt, geconfronteerd kunnen worden met fans van de tegenpartij die zijn gegevens via SIDN achterhaald hebben. In overleg met de Nederlandse internetgemeenschap heeft SIDN een aantal maatregelen genomen die grenzen stellen aan de toegang tot de WHOIS. Zo worden adresgegevens niet meer publiekelijk getoond en wordt het later dit jaar mogelijk om de naam van particulieren af te schermen.Voor internetproviders en andere belanghebbenden zijn naam en adres wel te achterhalen, maar hier zijn vanuit SIDN eisen aan verbonden. In bepaalde gevallen kan SIDN zelfs besluiten tot een zogenaamde ‘opt-out’, waarbij gegevens in het geheel niet meer getoond worden. Ook niet aan internetproviders. 

Proxy services: opgepast

Veel mensen zijn niet op de hoogte van bovenstaande mogelijkheden om hun gegevens af te schermen. Soms maakt men daarom gebruik van een proxy of privacy service: een partij met wie zij afspreken dat deze de naam namens hen registreert. De proxy is dan de partij op wiens naam de domeinnaam geregistreerd wordt en wiens naam in de WHOIS zichtbaar wordt. Het klinkt mooi, maar aan zaken doen met deze dienstverleners kleven risico’s. Zo geeft de WHOIS de proxy weer als rechthebbende op de domeinnaam. Dit betekent dat u in het geval van een geschil of faillissement van de proxy moeilijk of niet kunt aantonen dat u de houder bent. Ook trekken proxies helaas vaak malafide klanten aan die eveneens baat hebben bij anonimiteit. Dit kan ook op uw – zakelijke – reputatie afstralen.

Juiste gegevens

Het gebruik van proxy of privacy services bij .nl domeinnamen is in veel gevallen weinig zinvol en levert u als houder risico’s op. Binnen .nl zijn er meerdere mogelijkheden om buiten een dergelijke dienstverlener om uw privacy te waarborgen. Zorg dat uw gegevens kloppen. Dat maakt het waarborgen van uw rechten ten aanzien van een domeinnaam aanzienlijk makkelijker. 

Reacties

Maarten-Simon-thumbnail

Maarten Simon

Legal & Policy Advisor

+31 26 352 55 00

maarten.simon@sidn.nl

Michiel_Hennekes

Michiel Henneke

Marketingmanager

+31 26 352 55 00

michiel.henneke@sidn.nl

 • dinsdag 7 mei 2019

  Veilig internet

  “Met simpele maatregelen kun je ervoor zorgen dat je voor 99% veilig bent”

  Maria-Genova-thumbnail

  Een interview met onderzoeksjournalist en schrijfster Maria Genova, auteur van Komt een vrouw bij de h@cker

  Lees meer
 • woensdag 3 juli 2019

  DNSSEC

  BIND versie 9.14 vereist IPv6 en DNSSEC

  Thumb-logo-BIND9

  Internetstandaarden de standaard

  Lees meer
 • vrijdag 22 maart 2019

  Over SIDN

  Meld je aan voor ID next 2019

  Thumb-logo-IDnext

  Hét event over de wereld van digitale identiteiten

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.