Discussie over de toekomst van internet governance

Vandaag, woensdag 23 april, begint in Sao Paulo NETmundial, de ‘Global Multistakeholder Meeting on the Future of Internet Governance’. Deze tweedaagse bijeenkomst is er een in een reeks van discussies over de vraag hoe in de toekomst op wereldniveau beslissingen over het internet genomen moeten worden. Het gaat daarbij om beslissingen die wereldwijde impact hebben zoals het vaststellen van technische internetstandaarden, het beheer van het domeinnaamsysteem, maar ook het nemen van maatregelen tegen bijvoorbeeld cybercrime.

Internationalisering of globalisering

Gesimplificeerd is het een discussie tussen de voorstanders van 'internationalisering' tegenover de voorstanders van 'globalisering'. Tot op heden domineren vooral Amerikaanse en een aantal Europese spelers de besluitvorming over het internet. Uit andere regio's is de betrokkenheid relatief beperkt. Beide groepen in de discussie willen deze betrokkenheid verbreden. Een wereldwijde internet governance levert echter ook een botsing van verschillende culturen en van verschillende opvattingen over de rol van de staat op. De eerste groep wil dat de nadruk in de uiteindelijke besluitvorming bij de overheden komt te liggen. De tweede groep is daarentegen voorstander van besluitvorming via een multistakeholderproces. Hierbij moeten alle wereldwijd relevante stakeholders (overheden, technische community, gebruikers met hulp van wetenschappers) op basis van consensus tot overeenstemming komen.

Multistakeholdermodel lijkt gegeven tijdens NETmundial

NETmundial lijkt een belangrijke bijeenkomst voor deze discussie over Internet Governance te worden. Nadat uit de NSA-onthullingen bleek dat de Amerikanen ook de President van Brazilië afluisterden, hield zij bij de Verenigde Naties een venijnige speech. Zij pleitte hierin voor een internet dat bestuurd zou worden door de VN. De CEO van ICANN heeft haar vervolgens proberen te overtuigen om toch voor het multistakeholdermodel te kiezen. Uit deze discussie is NETmundial ontstaan, een wereldtop waar zowel overheden, de technische gemeenschap, de 'civil society' en wetenschappers gaan praten over wat er nodig is om internet governance verder vorm te geven. De keuze voor een multistakeholdermodel lijkt daarbij echter wel een gegeven.

Twee onderwerpen: vaststellen principes en bepalen roadmap voor ontwikkeling van internet governance

De conferentie richt zich op twee onderwerpen: het vaststellen van principes voor internet governance aan de ene kant en het vaststellen van een roadmap voor de verdere ontwikkeling van internet governance aan de andere kant. Beide onderwerpen zijn uiteraard sterk met elkaar verweven. Zoals gezegd is het vervolgens een uitdrukkelijke pro multistakeholderbijeenkomst. Dit blijkt ook wel uit het stuk dat naar aanleiding van de maar liefst 188 ingebrachte opinies is opgesteld als basis voor de discussie tijdens de conferentie. Overigens is dat ook weer niet verwonderlijk voor een meeting met het woord 'Multistakeholder' in de titel.

Vraag is of opkomende landen het multistakeholdermodel onderschrijven

Hoewel ze wel aanwezig zijn, is het uiteraard niet de verwachting dat landen als China, Rusland en Iran deze richting van de conferentie omarmen. Interessant is of ze zich in de publieke discussies mengen en daarin een tegengeluid laten horen. Nog interessanter is het in hoeverre andere opkomende landen als India, Zuid-Afrika en de Zuid-Amerikaanse landen, waaronder natuurlijk ook Brazilië zelf, wel de keuze voor het multistakeholdermodel willen onderschrijven en dit ook in andere fora waar deze onderwerpen aan de orde komen blijven doen. Dit lijkt uiteindelijk het achterliggende doel van de conferentie.

Internet Governance Forum waarschijnlijk platform voor internet governance onderwerpen

Daarnaast is het natuurlijk mooi dat er een aantal principes voor internet governance vastgesteld wordt. Deze liggen echter naar hun aard nogal op een hoog abstractieniveau en zijn bovendien niet afdwingbaar. Ook de concept roadmap is nog allesbehalve concreet en het is de vraag of dit in de conferentie veel verandert. Wel lijkt er momentum te ontstaan voor een versterking van het Internet Governance Forum (IGF) als platform waar internet governance onderwerpen besproken kunnen worden. Een structureel mandaat voor het IGF en een behoorlijke financiering hiervan zou een mooi concreet resultaat van NETmundial zijn.

Volg de conferentie via Netmundial.br

NETmundial is de komende dagen ook op afstand via het internet te volgen. Het is zelfs mogelijk om op afstand input op de discussies te leveren. Meer informatie over de conferentie is te vinden via NETmundial.br. Deze biedt o.a. toegang tot het programma, het discussiestuk en een beschrijving van de manier om remote deel te nemen.

Reacties

Maarten-Simon-thumbnail

Maarten Simon

Legal & Policy Advisor

+31 26 352 55 00

maarten.simon@sidn.nl

 • maandag 29 april 2019

  Veilig internet

  Een toppositie die niemand wil

  Thumb-silhouette-sad-girl.jpg

  Zijn we wel effectief genoeg in het bestrijden?

  Lees meer
 • vrijdag 12 april 2019

  SIDN Labs

  Op weg naar een veiliger internet met machine learning

  Thumb-internet-network-background

  4 uitdagingen waaraan we de komende tijd werken

  Lees meer
 • dinsdag 29 januari 2019

  Veilig internet

  4 redenen om een SSL-certificaat voor je website te gebruiken

  SSL-certificaat-thumbnail

  SSL, ook bekend als TLS, een certificaat of het groene slotje, maakt je website veiliger. Maar wat doet het? En welke vorm van SSL past bij jouw website?

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.