De domeinnaammarkt in 2020 en verder...

Wat kunnen wij verwachten?

De domeinnamenmarkt is in de afgelopen jaren groot en volwassen geworden. Er waren eind vorig jaar in de hele wereld zo’n 360 miljoen domeinnamen geregistreerd. Het aantal websites dat met deze domeinnamen verbonden is, is nog veel groter en loopt in de miljarden. Waar het heen gaat met deze markt is natuurlijk altijd onzeker, maar er zijn 4 zaken die naar mijn mening van grote invloed zijn op hoe de markt er over een paar jaar uit ziet. Mijn verwachtingen op een rij:

1. Domeinnamen worden steeds belangrijkere activa

In een wereld waar spaarrente er nauwelijks nog toe doet, zoeken mensen naar alternatieven om hun geld in te investeren. Zeldzame flessen wijn, handtassen van Chanel, onroerend goed en soms ook domeinnamen. Waar het lang geleden wel eens voorkwam dat curatoren of erfgenamen kostbare domeinnamen ophieven, omdat zij zich niet bewust waren van de waarde, nam het aantal spraakmakende claims op domeinnamen recent alleen maar toe. Van de Franse overheid die met een reisbureau het gevecht aangaat over France.com tot de erfgenamen van Pablo Escobar die de domeinnamen van de beruchte Colombiaanse drug lord overnemen. Domeinnamen zijn geld waard.

2. Kritiek op social media versterkt belang eigen domeinnaam

In Nederland is er zelden sprake geweest van substitutie, maar in veel landen zien ondernemers een Facebook-pagina als het goedkope alternatief voor een eigen website. Toch staat dit alternatief wereldwijd onder druk. Ondernemers ontdekten dat posts steeds minder, of alleen tegen betaling, met hun volgers gedeeld worden. Zo worden posts op Facebook vaak aan minder dan 10% van de volgers van een pagina getoond. Dat roept ook bij steeds meer kleinere bedrijven de vraag op of een eigen website, ondersteund door een nieuwe generatie marketing automation tools en content management systems op lange termijn niet veel voordeliger is dan investeren in een platform waar vooral het bedrijf erachter wijzer van wordt.

3. Prijsstijgingen verwacht

In 2018 gaf de Amerikaanse overheid Verisign, het bedrijf achter .com, toestemming om de prijzen vanaf 2020 ieder jaar met maximaal 7% te verhogen. 40% van alle domeinnamen eindigt op .com. Ook andere spelers in de markt zinnen op prijsmaatregelen nu de groei afneemt en veel domeinen zelfs krimpen. Nieuwe TLD’s worden steeds prominenter gebruikt (denk aan picnic.app), maar het grote volume blijft vooralsnog uit en dan is een prijsaanpassing de logische volgende stap. Zeker als de kosten van het beheren van een domein blijven stijgen en de partijen achter de beheerorganisatie commerciële motieven hebben (vgl. de verkoop van .org aan Ethos). Ook binnen Europa zijn er prijsstijgingen aangekondigd, onder meer voor het Britse .uk-domein.

4. Nieuwe gTLD’s: een nieuw window komt eraan

Hoewel de laatste generatie gTLD’s in volume nog niet het succes brachten wat ervan verwacht werd, is een volgend window onvermijdelijk. Het is simpelweg niet acceptabel dat bedrijven die er in 2012 bij waren als enige een zogenaamd brand-TLD (merknaam als topleveldomein) mogen hebben. En waarom is er wel een .amsterdam, maar geen .rotterdam? In de loop van 2020 wordt duidelijk wanneer wij dit nieuwe window kunnen verwachten. De onder ad. 1 genoemde trend zal de belangstelling voor de nieuwe TLD’s sterk vergroten. Natuurlijk blijft het in een glazen bol kijken, maar van bovenstaande ontwikkelingen gaan wij in de komende jaren zeker meer horen.

Reacties

 • vrijdag 12 april 2019

  SIDN Labs

  Op weg naar een veiliger internet met machine learning

  Thumb-internet-network-background

  4 uitdagingen waaraan we de komende tijd werken

  Lees meer
 • vrijdag 12 april 2019

  Over SIDN

  Zet IPv6 niet uit!

  Thumb-close-up-switch-on-off

  Symptoombestrijding die later grotere ellende oplevert

  Lees meer
 • dinsdag 7 mei 2019

  Veilig internet

  Overgrote meerderheid bedrijven ziet cybercrime niet als een dreiging

  Trends in Online Security & e-Identity -thumbnail

  SIDN en Connectis roepen op tot meer bewustwording

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.