.amsterdam opent haar deuren

Vrijdag 27 maart start de pioniersfase voor .amsterdam. Maximaal 100 pioniers mogen dan als eerste hun .amsterdam-domeinnaam registreren. Deze pioniers hebben een band met Amsterdam en willen dat laten zien met een .amsterdam-domeinnaam. Ze mogen hun domeinnaam meteen gebruiken.

Eerste drie pioniers zijn bekend

De eerste drie pioniers zijn al bekend. Zo gaat de gemeente Amsterdam de domeinnaam gemeente.amsterdam in gebruik nemen, TEDx Amsterdam laat tedx.amsterdam registreren en het bedrijf ID&T, bekend van de Sensation feesten, wordt pionier via dance.amsterdam.

Punt Amsterdam

.amsterdam volgt het voorbeeld van .london, .newyork en .berlin

De introductie van .amsterdam is onderdeel van een wereldwijde trend. Steden als Londen, New York en Berlijn hebben al met zeer veel succes hun ‘digitale grondgebied’ opengesteld om meer ruimte te geven aan economische groei op digitaal vlak. Gelet op de ervaringen in andere steden is het de verwachting dat de aantrekkingskracht van Amsterdam op de creatieve industrie, startups en e-commerce ook tot een intensief gebruik van de .amsterdam-extensie zal leiden.

Merken, overheden, bedrijven en particulieren met een binding met amsterdam krijgen voorrang

De introductie van .amsterdam vindt gefaseerd plaats. Merken, overheden, bedrijven en particulieren met een binding met Amsterdam krijgen voorrang bij het registreren van een eigen .amsterdam-domeinnaam. Vanaf 1 september is de introductieperiode afgelopen en kan iedereen een .amsterdam-domeinnaam aanvragen volgens het principe ‘wie het eerst komt die het eerst maalt’.

Welke organisaties zitten er achter .amsterdam?

dotAmsterdam b.v. organiseert namens de gemeente Amsterdam de uitgifte van .amsterdam-domeinnamen. Bedrijven en particulieren kunnen hun .amsterdam-domeinnaam laten registreren via registrars die zich hebben aangemeld om het .amsterdam toplevel te registreren. Op www.nic.amsterdam vindt u welke registars dat zijn. SIDN is de registry-serviceprovider voor .amsterdam. Dit betekent dat SIDN verantwoordelijk is voor de registratiesystemen en het beheer van .amsterdam-domeinnamen en voor het DNS waardoor .amsterdam-domeinnamen wereldwijd bereikbaar zijn.

Meer weten over .amsterdam?

Wie ook een van de 100 pioniers wil worden, kan zich aanmelden op nic.amsterdam. Voor meer informatie kunt u terecht bij Paul Molenaar, directeur van dotAmsterdam via e-mailadres pmolenaar@nic.amsterdam of telefoonnummer 020-2611911.

Reacties

 • dinsdag 24 juli 2018

  Over SIDN

  “ICT niet voor vrouwen? Dit vak is geschikt voor iedereen!”

  Thumb-Anne-van-Bemmelen

  Onze DNS-engineer Anne van Bemmelen pensioneert

  Lees meer
 • donderdag 11 juli 2019

  DNSSEC

  Nieuwe stimulans voor beveiligingsstandaarden DNSSEC en DANE

  Thumb-padlock-icon-with-smile

  Een DNSSEC/DANE medley

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  Over SIDN

  Future internets: werken aan een beter internet

  Thumb-abstract-technical-background

  Nederland moet weer voorop gaan lopen

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.