“Als je ziet waar CENTR en haar leden nu staan, dan mogen we echt trots zijn.”

SIDN host deze week de CENTR Jamboree 2019 in Amsterdam

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat CENTR werd opgericht, de Europese organisatie voor ccTLD’s. Voorafgaand aan de jaarlijkse CENTR Jamboree, die op dit moment plaatsvindt in Amsterdam en gehost wordt door SIDN, wisselen Peter van Roste, general manager van CENTR, en onze algemeen directeur Roelof Meijer van gedachten over 2 decennia CENTR.

Jullie zijn allang bij CENTR betrokken. Wat weet je nog over die begintijd?

Van Roste: “Ik werk sinds 2006 bij CENTR. Wat ik me van die begintijd vooral herinner is dat de organisatie heel defensief was. Er was een vrees dat ICANN de rechten van de ccTLD’s zou verkwanselen. We wilden ons daartegen verdedigen. Ondertussen is de situatie natuurlijk enorm veranderd.” Meijer: “Ik kwam voor het eerst met CENTR in aanraking toen ik in 2005 bij SIDN aan boord kwam. Ik kan me die defensieve houding nog goed herinneren. Het was verbazingwekkend hoeveel van de discussies over ICANN-aangelegenheden gingen. Daarnaast was er ook intern van alles gaande. Zo is er veel gesproken over de verhuizing van de organisatie van Engeland naar Brussel. Het is goed dat die verhuizing is doorgegaan. CENTR zit nu op de plek waar steeds meer besluiten worden genomen die ook haar leden raken”

Peter-van-Roste

Peter van Roste, general manager CENTR

Wat zijn de belangrijkste zaken die CENTR in 20 jaar heeft bereikt?

Van Roste: “Ik zou een aantal zaken willen noemen. Ten eerste is het ons gelukt om een gezicht te geven aan een essentiële maar onbekende industrie. Ik weet nog dat ik in Brussel steeds uit moest leggen wat een registry eigenlijk doet. Dat hoeft niet meer. Het Europees Parlement ziet ons nu zelfs als kenniscentrum. Daarnaast hebben we onze belangen binnen ICANN goed behartigd. Niet alleen op een defensieve manier, maar we werken steeds meer en beter samen. En tot slot is het gelukt om een klimaat te scheppen waarin ccTLD’s zich kunnen ontwikkelen, én hebben we een platform gecreëerd waarin de leden elkaar vertrouwen en informatie delen. Dat laatste is een hele prestatie als je ziet hoe verschillend de leden zijn. In omvang, organisatiestructuur en politieke situatie.” Meijer: “Volgens mij is dat de belangrijkste prestatie: dat de leden meer naar elkaar zijn toegegroeid en op basis van vertrouwen samenwerken en kennis en ervaringen delen. Het heeft even geduurd maar het besef dat we geen concurrenten zijn, dat iedereen dezelfde kerntaak heeft, leeft nu bij alle leden. Het wordt steeds makkelijker om dingen van elkaar over te nemen. Of het nu gaat om marketingcampagnes, de voorwaarden om een domeinnaam te kunnen registreren, over governance-modellen of cybersecurity: we kunnen heel veel van elkaar leren. Bij de lancering van volledig numerieke .nl-domeinnamen pakten wij jaren geleden bijvoorbeeld een aantal zaken verkeerd aan. We kwamen er pas later achter dat andere leden die fouten ook al hadden gemaakt. Als we plannen van tevoren hadden gedeeld, hadden we hiervan kunnen leren. “

Roelof Meijer portret

Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN

Zijn er momenten die er voor jullie uitspringen?

Van Roste: “Voor mij zijn dat 2 momenten. Allereerst de samenwerking tussen SIDN en Register.si, de registry van Slovenië op het gebied van informatiebeveiliging. Een samenwerking tussen een van onze grootste registry’s en een van de kleinere. Het was geen enorm groot project, maar het liet wel heel goed zien hoe beide partijen kunnen profiteren als je samenwerkt. Daarnaast denk ik aan de discussie die in 2012 leefde over de uitbreiding van de CENTR-organisatie met een policy advisor en een communications manager. De presentatie hierover kreeg een staande ovatie van de leden. Dat was volgens mij echt een kantelmoment voor CENTR.” Meijer: “Allereerst is dat voor mij de professionaliseringsslag die CENTR zelf maakte. In de periode 2005-2006 was er veel discussie over het functioneren van het bureau. Ik was daar mede debet aan, omdat ik heel kritisch was over de alsmaar stijgende kosten en de beperkte verantwoording daarvan. Peter heeft toen echt orde op zaken gesteld. Dat gaf veel vertrouwen voor de toekomst en vanaf dat moment kon er weer worden gewerkt aan waarde voor de leden. Daarnaast kijk ik met veel voldoening terug op de lancering van CENTR Stats. Dat was echt een enorme stap vooruit, die ontsluiting van een schat aan informatie van en voor leden op een heel toegankelijke manier.”

Hoe belangrijk waren CENTR en SIDN voor elkaar?

Van Roste: “SIDN is heel belangrijk voor CENTR. Vanaf het allereerste begin heeft SIDN veel voor CENTR betekend. Of het nu gaat om het invullen van surveys, het hosten van meetings, of het deelnemen in commissies: SIDN staat steeds in de top-3 van meest actieve leden.” Meijer: “Als een van de grootste registry’s voelen we ons daar ook toe verplicht. Noblesse oblige. Maar het is ook echt in ons belang. We hebben direct baat bij een sterke Europese domeinnaamindustrie en een goed georganiseerde vertegenwoordiger van de registry’s. Daarnaast halen we veel kennis bij CENTR vandaan en krijgen we nuttige feedback van andere leden.”

Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?

Van Roste: “We hebben ons verschillende zaken voorgenomen. Zo willen we meer gemeenschappelijke projecten doen. Omdat onze leden professionaliseren, veranderen hun behoeften. We moeten onze dienstverlening daarop aanpassen. Om onze services te kunnen opschalen, moeten we meer samenwerken met externe partijen, zoals RIPE. We kunnen ook in de toekomst mensen met visie gebruiken in de Raad van Bestuur. Maar ik verwacht dat de belangrijkste uitdaging van politieke aard is. Ik denk dat er heel wat druk komt vanuit de wetgever.” Meijer: “Dat verwacht ik ook. Europese wetgeving als de GDPR raakt alle leden. We moeten er rekening mee houden dat er de komende jaren meer wetgeving op ons afkomt. Ik hoop dat CENTR daar een meer proactieve rol in kan spelen. In het verleden was dat uitgesloten. Het was moeilijk om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen. En als er eenmaal een compromis werd bereikt, was dat vaak vlees noch vis. Maar tegenwoordig vertrouwen de leden elkaar meer, is er meer ruimte voor een compromis en is de board niet bang om een positie in te nemen. Ik denk dat er daarom meer mogelijk is. De organisatie wordt volwassener.” Van Roste: “Daar ben ik het helemaal mee eens. Ons consensusmodel is heel waardevol, maar mag ons natuurlijk niet verlammen. We moeten blijven werken aan gemeenschappelijke normen en standaarden. En misschien wordt het na 20 jaar wel eens tijd om onze statuten onder de loep te nemen. “

Wat verwachten jullie van de Jamboree?

Van Roste: “De Jamboree wordt in ieder geval goed bezocht. Nog nooit hadden we zoveel aanmeldingen. Dat is positief. Zoals altijd zal er weer veel kennis worden uitgewisseld. Ik hoop heel erg dat de bijeenkomst concrete projecten oplevert. De afgelopen jaren bleef het vaak hangen bij plannen en voornemens. Het zou prachtig zijn als er dit keer een paar concrete samenwerkingen uitkomen.” Meijer: “Er valt genoeg te bespreken maar ik hoop dat we toch even kunnen stilstaan bij het 20-jarig bestaan. Als je ziet waar we vandaan komen en waar we nu staan, dan mogen we trots zijn. CENTR heeft veel waarde gecreëerd, niet alleen voor de leden maar ook voor domeinnaamhouders en voor de politiek. We hebben veel bereikt en er staat een fantastische organisatie.”

 • donderdag 9 augustus 2018

  Veilig internet

  Opnieuw Nederlandse exporteur via vals mailadres gedupeerd

  Thumb-containers

  Online identificatie nog vaak op basis van vertrouwen

  Lees meer
 • woensdag 11 april 2018

  DNSSEC

  PowerDNS Recursor versie 4.1 gepubliceerd, upgrade aangeraden

  Thumb+DNSSEC+news

  Upgrade aangeraden

  Lees meer
 • donderdag 23 mei 2019

  Kennis

  Eerste SIDN TechTalk groot succes

  IMG 0557

  Zo’n 40 ICT-specialisten te gast op ons kantoor

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.