Aantal phishingsites met Nederlandse topmerken ruim 40% toegenomen

Het aantal phishingsites dat bekende Nederlandse merknamen misbruikt voor criminele doeleinden is het afgelopen jaar met ruim 40% gestegen. Dat blijkt uit een analyse van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Van alle websites waarvan de domeinnaam lijkt op één van de merknamen uit de top 50 Nederlandse merken is 4% een phishingsite. Vorig jaar lag dit percentage nog op 2,2%. Opvallend is dat geen van de merknamen ontkomt aan pogingen tot phishing.

Voor het onderzoek is de top 50 Nederlandse merken van Branddirectory als uitgangspunt genomen. Met behulp van de Domeinnaambewakingsservice (DBS) is de .nl-zone gescand om alle domeinnamen in beeld te brengen die sterk lijken op de merknamen, of een van deze 50 merknamen bevatten. Vervolgens zijn deze domeinnamen geclassificeerd naar verschillende categorieën, bijvoorbeeld redirect naar originele domeinnaam, normale site en phishingsite. In totaal heeft SIDN 964 websites aangeduid als (zeer waarschijnlijke) phishingsite. Vorig jaar lag dit aantal nog op 675, wat een toename van ruim 40% betekent.

Alle topmerken geconfronteerd met phishing

SIDN heeft ook onderzocht welke sectoren binnen de 50 waardevolste Nederlandse merken het meest te kampen hebben met phishingsites. Zo blijkt 10,5% van de onderzochte domeinnamen waarin de merknaam van luchtvaartmaatschappijen wordt gebruikt te leiden naar een phishingsite. Ook bouwbedrijven (9%) en mediabedrijven (7%) zijn bovengemiddeld slachtoffer. In vergelijking met vorig jaar zijn bedrijven uit de financiële sector een minder populair doelwit van online criminelen geworden.

Internetcriminaliteit binnen de .nl-zone terugdringen

“Bestrijden en voorkomen van Internetcriminaliteit vraagt ons aller aandacht en krijgt die aandacht ook van SIDN,” zegt Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Als beheerder van het .nl-domein is ons er veel aan gelegen om .nl het veiligste domein ter wereld te maken. Zo zorgen we ervoor dat consumenten online veiliger zijn en bedrijven beter kunnen voorkomen dat hun naam misbruikt wordt voor malafide praktijken. Dit kunnen we niet alleen, ook de merkhouder heeft hier een verantwoordelijkheid in. Met onze Domeinnaambewakingsservice geven we bedrijven inzicht en kunnen zij continu in de gaten houden of er phishingpogingen met gebruik van hun naam worden gedaan. En dan actie ondernemen!”

Anitmated DBS gif - 40%

Reacties

 • maandag 26 maart 2018

  Veilig internet

  Veilig verbinden moet voor iedereen toegankelijk worden

  Thumb-free-wifi

  Let’s Connect! biedt een open source VPN-oplossing

  Lees meer
 • maandag 6 mei 2019

  Over SIDN

  ALLAI maakt verantwoorde Artificiële Intelligentie de standaard

  Thumb-Woman-In-Kitchen-Calling-Digital-Assistant

  Het bedrijfsleven, beleidsmakers en burgers bundelen hun krachten

  Lees meer
 • maandag 30 oktober 2017

  Kennis

  Al 900 Rotterdamse basisschoolleerlingen leerden programmeren

  Thumb-kids-programmeren

  Leren om gestructureerd te denken

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.