5 tips om als startende ondernemer veilig online te gaan

1 op de 5 ondernemers krijgt jaarlijks te maken met cybercrime

Aanstaande zaterdag 22 juni organiseert de KVK weer de landelijke Startersdag. Voor veel mensen een goede aanleiding om een stap te zetten in het realiseren van een droom. En eigen bedrijf betekent vandaag de dag vaak ook online zakendoen. Maar dat brengt risico’s met zich mee: 1 op de 5 ondernemers krijgt jaarlijks te maken met cybercrime. Dit blijkt uit ons recente onderzoek naar trends in online security en e-identity. Hoe ga je als starter online zonder in zeven sloten tegelijk te lopen? Onze tips:

1. Realiseer je dat online een belangrijk onderdeel is van jouw bedrijf

Nog te vaak nemen startende ondernemers geen maatregelen tegen online dreigingen, omdat ze denken geen doelwit te zijn. ‘Ik verkoop alleen in de winkel’ is een veelgehoord argument. Toch is ieder bedrijf tegenwoordig een IT-bedrijf. Ga maar eens na welke hard- en software jij straks gaat gebruiken en waar die gehost wordt. Hoe kwetsbaar is die? Wat zou het je kosten als die een dag of een week niet beschikbaar is?

2. Eigen website? Kijk verder dan de prijs

Nog te vaak kijken ondernemers voor de hosting van hun website alleen naar de prijs. Maar let ook eens op de veiligheid. Wat doet de aanbieder die jij overweegt om ervoor te zorgen dat jouw data veilig blijft? Daarbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van online beschikbare checklists. Stel de vraag ook open aan hem: wat zou jij mij adviseren? Tip: doe ook de websitecheck op internet.nl

3. Domeinnaam? Check de tenaamstelling

Je website is veilig, maar verwijst je domeinnaam opeens naar een nepwebwinkel? Het overkomt ondernemers regelmatig. Vaak gaat het mis omdat de domeinnaam oorspronkelijk niet op hun naam gezet is en deze dus zonder hun medeweten veranderd kan worden door bijvoorbeeld de webbouwer. Zorg daarom dat jouw bedrijf geregistreerd staat als houder van de domeinnaam die je gebruikt.

4. Gebruik je persoonsgegevens?

Als je ergens, waar dan ook, gegevens van personen opslaat; wees je er dan van bewust dat je hier op grond van de AVG zorgvuldig mee moet omgaan. Dit geldt niet alleen voor gegevens van klanten, maar ook voor leveranciers, prospects en andere relaties. Veel ondernemers denken nog steeds ten onrechte dat de AVG niet van toepassing is als ze alleen aan bedrijven leveren, maar niets is minder waar. Ook gegevens van een zakelijke klant kunnen tot een persoon te herleiden zijn en vallen dus onder de AVG. Gebruik deze checklist om te kijken wat je moet doen.

5. Hou doorlopend aandacht voor veiligheid

Tot slot: cybersecurity is iets waar je doorlopend aandacht aan moet besteden. Beveiliging stopt niet bij de aanschaf van een computer met antivirussoftware. Je moet je systeem regelmatig updaten. Tot wanneer garandeert de aanbieder deze updates? Zet in je agenda een terugkerende herinnering om je hard- en software op updates te controleren. Meer weten? Kijk ook eens op veiliginternetten.nl

Reacties

 • maandag 27 mei 2019

  Veilig internet

  Bits of Freedom brengt digitale rechten in de praktijk

  Thumb-shredded-paper

  De tool My Data Done Right helpt met het genereren van verzoeken met betrekking tot je persoonsgegevens

  Lees meer
 • maandag 3 september 2018

  .nl-domeinnaam

  Wat is de langste domeinnaam?

  langstedomeinnaamtumbnail

  De langste '.nl-domeinnaam' bestaat uit 63 karakters

  Lees meer
 • woensdag 22 januari 2020

  SIDN Labs

  Een experimentele DoH-server van SIDN Labs

  Thumb-secure-encrypted-internet

  De server helpt ons ontwikkelingen van de DoH-standaard beter begrijpen. Probeer ‘m uit!

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.