Waarom zou je meer data delen dan noodzakelijk is?

Privacy by Design en SIDN bundelen krachten

Sinds kort werken we samen met Privacy by Design, de stichting die de techniek achter IRMA ontwikkelt. IRMA is een uniek privacy-vriendelijk identiteitsplatform. Gebruikers laten alleen die dingen van zichzelf zien die nodig zijn. “We zijn ervan overtuigd dat we elkaar versterken.”

IRMA beschermt je privacy

IRMA is het geesteskind van professor Bart Jacobs, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is onder meer bekend van zijn werk aan de OV-chipkaart. IRMA staat voor ‘I Reveal My Attributes’. Een attribuut kan elk persoonlijk kenmerk zijn, zoals leeftijd, woonplaats, of burgerservicenummer. Met IRMA kun je bepaalde attributen van jezelf wel laten zien en andere juist niet. Jacobs: “Vaak hoeven organisaties maar één kenmerk van je te weten. Om een bepaald computerspel te mogen spelen, is het niet belangrijk wie je bent, maar alleen of je wel oud genoeg bent. Voor een medische verklaring is vooral de BIG-registratie van de arts van belang.” Dat is een groot verschil met de huidige praktijk. De meeste websites, apps en online diensten werken met gebruikersprofielen waarin veel meer gegevens staan dan noodzakelijk zijn voor de dienst. Als gebruiker heb je geen controle over welke gegevens verwerkt worden. IRMA beschermt je privacy door alleen de strikt noodzakelijke gegevens te verstrekken. Daarnaast biedt het bescherming tegen identiteitsfraude; gegevens die niet bekend zijn, kunnen immers ook niet misbruikt worden. 

Bart-Jacobs
Bart Jacobs

Jarenlang contact

Vanuit SIDN zetten we ons in om de waarde van het internet voor Nederland te vergroten. Dat doen we allereerst door te zorgen voor een veilig en betrouwbaar .nl-domein. Maar ook door veiligheid te stimuleren en kennis te ontwikkelen en te delen. Nieuwe activiteiten zoeken we vooral binnen de groeidomeinen online security en digital identity. “De overname van Connectis en de samenwerking met Privacy by Design zijn voorbeelden van het tweede,“ vertelt Sjoerd van Gellecum, propositieontwikkelaar bij SIDN. ” Maar waar we met Connectis vooral het bedrijfsleven bedienen, zet SIDN zich in voor een zorgeloos digitaal bestaan voor iedereen en wil het internet makkelijker en veiliger maken. Groei in het gebruik van online identiteiten helpt daarbij. Het is een prachtig concept en zit technisch mooi in elkaar. We hebben al eerder naar de samenwerkingsmogelijkheden gekeken. De techniek was toen nog niet volledig gericht op online gebruik. Maar we zijn altijd in contact gebleven. Ook SIDN fonds gelooft in IRMA. In 2017 ontving IRMA financiële steun van het fonds. Nu het identiteitsplatform IRMA staat, is het tijd om echt te gaan samenwerken. We willen deze techniek graag verder brengen.”

Het voordeel van een grote organisatie

Ook bij Privacy by Design was er veel behoefte aan samenwerking met een andere partij, vertelt professor Jacobs: “Wij zijn goed in de techniek aan de achterkant. Maar niet in de operationele kant, in marketing bijvoorbeeld. Daar komt bij dat we een kleine organisatie zijn. In gesprekken met partijen die overwegen om met IRMA te gaan werken, krijgen we regelmatig vragen over onze stabiliteit. Bestaat Privacy by Design over 5 jaar nog wel? Wat gebeurt er als ik eruit stap? Kunnen jullie garanderen dat het altijd werkt? Met SIDN halen we niet alleen veel operationele kennis in huis, maar ook een grote stabiele organisatie en is de backbone van het Nederlandse Internet. Een organisatie die onze missie deelt. Het is mooi dat SIDN net als wij geen winstoogmerk heeft. IRMA is open source en dat moet het blijven. We zoeken naar een manier om de IRMA-infrastructuur en verdere ontwikkeling blijvend te bekostigen. Het is echter niet de bedoeling om hier rijk mee te worden.” 

Sjoerd-van-Gellecum
Sjoerd van Gellecum

Samen de markt op

In eerste instantie nemen we een cruciaal deel van de technische infrastructuur achter IRMA op ons. Daarnaast gaan we samen met Privacy by Design de markt op om met geïnteresseerde partijen te praten. Wat kunnen SIDN en Privacy by Design die partijen bieden? Jacobs: “Dat staat nog in de kinderschoenen. Willen organisaties zelf organiseren dat mensen gegevens in hun digitale identiteit bij IRMA zetten, of besteden ze dat liever uit? IRMA gaat nu uit van een vast aantal attributen. Maar bedrijven zouden ook zelf attributen kunnen toevoegen. Zo kan AH het wel of niet hebben van een Bonuskaart als attribuut toevoegen. Ook dat kunnen we voor bedrijven regelen.” Van Gellecum: “We gaan nu op zoek naar de eerste concrete case en gaan deze gezamenlijk uitwerken. Daarna is het een kwestie van uitbouwen.”

Learning by doing

“De vorm van de samenwerking is nog open, maar de intentie voor een langdurige samenwerking is er” vertelt Jacobs. “Dat doen we bewust, zo blijven we flexibel en kunnen we ons aanpassen waar nodig. De samenwerking gaan we in een later stadium verder formaliseren. Misschien wel in een nieuw op te richten stichting. Dat moet de toekomst uitwijzen.” Van Gellecum is het daarmee eens: “We zijn ervan overtuigd dat IRMA veel potentie heeft en dat we elkaar versterken. Dan heeft het geen zin om te wachten en af te studeren op een samenwerkingsvorm. Dan kun je beter gewoon beginnen. Al doende leer je het meest. Het is onze ambitie om samen met IRMA de toegang tot online diensten en transacties makkelijker te maken en daarmee de toegevoegde waarde voor de Nederlandse internetgemeenschap te vergroten.”

Veel enthousiasme over IRMA

IRMA valt bij veel organisaties in de smaak. Zo is de gemeente Nijmegen een grote pilot begonnen. Zij geven burgers de mogelijkheid om hun gegevens uit de basisregistratie Personen te gebruiken voor hun digitale identiteit in IRMA. Begin dit jaar won het platform de Nederlandse Privacy Award en Bart Jacobs mocht afgelopen oktober de prestigieuze Brouwer Prijs 2018 voor Wetenschap en Samenleving in ontvangst nemen. En ook het SIDN fonds is enthousiast. Voor de koppeling van IRMA met Let’s Connect, een project van Surfnet, ontving Privacy by Design een ondersteuning € 75.000,-. Jacobs: “De aanvraag had niets met de samenwerking met SIDN te maken. Het fonds staat echt op afstand van SIDN. Toch kwam de samenwerking wel ter sprake. Bij onze aanvraag wilde het fonds namelijk weten hoe we de dienst verder wilden professionaliseren. Het SIDN fonds wil dat projecten duurzaam zijn, zodat ze ook echt impact hebben op de samenleving. Gelukkig konden we toen de samenwerking met SIDN noemen.”

Reacties

 • woensdag 10 juli 2019

  Veilig internet

  Een veilig Internet of Things is zo makkelijk nog niet

  IoT

  Europese wetgeving nog in kinderschoenen

  Lees meer
 • woensdag 27 november 2019

  Kennis

  De digitale sector op scherp door de nieuwe Auteursrechtrichtlijn

  Thumb-portrait-Michiel-Steltman

  Michiel Steltman van Stichting DINL bereidt bedrijven voor op de invloed van de nieuwe Auteursrechtrichtlijn

  Lees meer
 • donderdag 6 december 2018

  Veilig internet

  Dé tijd van digitale bewijskracht

  Thumb-digital-fingerprint

  Expert Kick Willemse over de ontwikkelingen rondom digitale bewijskracht

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.