Internetmisbruik in Nederland en bij gTLD's: wat kan je doen?

Ondanks dat je als bedrijf goede maatregelen getroffen hebt, kun je helaas niet altijd voorkomen dat cybercriminelen aan de haal gaan met jouw merknaam. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld via (spear-)phishing, fake-webshops of ceo-fraude. Maar wat moet je doen als het toch gebeurt? In zo’n situatie is snel actie ondernemen van groot belang. Wij zetten de mogelijkheden per situatie voor je op een rij. Belangrijk is dat er verschillen zijn tussen .nl en overige gTLD’s (.com, .info, .net, .org).

banner internetmisbruik

1. Bevat een site strafbare of onrechtmatige content?

Kom je een website tegen die de naam van een organisatie misbruikt? Meld dit dan bij de organisatie wiens naam misbruikt is. Is er sprake van strafbare content? Doe aangifte bij de politie via 0900-8844. Wil je dat de site of pagina offline gehaald wordt? Volg dan onderstaande stappen:

Dit doe je voor een website met .nl

De Gedragscode Notice-and-Take-Down is een vrijwillige gedragscode in de Nederlandse internetbranche voor omgang met onrechtmatige en strafbare content op websites. Het doel van deze gedragscode is om foute content en/of domeinnamen snel uit de lucht te halen. De procedure begint bij de aanbieder van de content. Dat kan degene zijn die een filmpje of een tekst heeft geplaatst (stap 1). Benader die persoon. Werkt die niet mee? Dan ga je naar stap 2 en zo verder.

Houd deze volgorde aan: Stap 1: degene die de content geplaatst heeft (uploader, schrijver) Stap 2: de beheerder van de website Stap 3: de domeinnaamhouder Stap 4: de registrar (hostingprovider) Stap 5: de registry (SIDN voor .nl)

Er is bewust voor deze volgorde gekozen. Laag in de keten heb je het meeste effect. Wij kunnen wel een domeinnaam offline halen, maar de website blijft dan technisch actief.

Voor het geval dat een melding bij ons binnen komt, hebben we een Notice-and-Take-Down-procedure.

Meer weten over klachten over inhoud van websites?

Dit doe je bij overige gTLD's

Wereldwijd is er, in tegenstelling tot in Nederland, geen gedragscode met betrekking tot strafbare of onrechtmatige content. Onderstaande methode wordt veel gebruikt, maar geeft geen garanties.

Maak een abuse-melding Op de website van ICANN kun je in de Whois van alle gTLD-domeinen het abuse e-mailadres en telefoonnummer vinden. Via die contactgegevens kun je een abuse-melding doen. Deze melding komt meestal terecht bij de registrar die de domeinnaam beheert. Het is dan belangrijk dat je bij het doen van de melding duidelijk maakt wie je bent, namens welke partij je die melding doet en dat je kunt aantonen dat je die partij vertegenwoordigt.

2. Maakt een domeinnaam inbreuk op jouw merk- of handelsnaam?

De belangrijkste tip: probeer er eerst samen uit te komen. Dat is het makkelijkst voor iedereen. Lukt dat niet?

Dit doe je voor een website met .nl

WIPO-geschillenregeling Dat is meestal goedkoper, makkelijker en sneller dan naar de rechter. In plaats van de rechter beslist een onafhankelijke erkende specialist van de WIPO. Dit is een onafhankelijk instituut dat onder andere uitspraken doet over merkrechten en handelsnamen van domeinnamen.

Maar voordat dit gebeurt, zetten we een mediator in. Dat doen we alleen als de houder reageert met een verweer. Die schakelt als tussenpersoon met jou en de ander. Mediation is altijd vrijwillig en kost niets extra. Wil je weten hoe de geschillenregeling werkt en wanneer de mediation start? Download dan de geschillenregeling en lees de uitleg bij de geschillenregeling Stap naar de rechter Je vraagt of de rechter de houder wil verbieden om de domeinnaam te gebruiken of die aan jou te geven.

Dit doe je bij overige gTLD's

URS-procedure Dit is de laagdrempelige, snelle geschillenregeling voor merkrecht bij gTLD’s. URS is de verkorte procedure, waarbij je geen eigendom van de domeinnaam krijgt. Lees hier de URS-procedure. Download hier het aanvraagformulier UDRP-procedure Dit is de uitgebreide geschillenregeling voor merkrecht bij gTLD’s. Bij deze variant is het wel mogelijk om het eigendom te krijgen van de domeinnaam. Lees hier de UDRP-procedure Download hier het aanvraagformulier

3. Is de domeinnaam in strijd met de goede zeden en openbare orde?

In de Benelux worden vrijwel nooit domeinnamen op grond van goede zeden en openbare orde geweigerd. Internationaal is dit cultureel bepaald.

Dit doe je voor een website met .nl

De afgelopen jaren is er geen enkele .nl-domeinnaam op deze grond geweigerd. De plek waar je dit kunt laten toetsen is het College voor Klachten en Beroep (CvKB).Dit doe je bij overige gTLD's.

Dit doe je bij overige gTLD's

Wereldwijd bestaat er geen instantie waar je hiervoor terecht kunt.

4. Incorrecte WHOIS-gegevens

De gegevens van een domeinnaamhouder moeten altijd juist in de WHOIS staan. Bij misbruik is dit vaak niet het geval. Als de betrokken registrar (aanbieder van domeinnamen) niet in staat is om de juistheid van de gegevens aan te tonen, kan dit uiteindelijk leiden tot het opheffen van de domeinnaamregistratie.

Dit doe je voor een website met .nl en .amsterdam

.nl Kloppen de gegevens in de Whois niet? Meld dit dan bij ons via support@sidn.nl of +31 26 352 55 55 en geef aan wat er niet klopt. Wij bekijken dan of er aanleiding is om in te grijpen. Gebruik je onze  domeinnaambewakingsservice (DBS)? Dan kun je dit direct melden door bij .nl-domeinnamen een duimpje naar beneden te rapporteren. .amsterdam Kloppen de gegevens in de Whois niet voor een .amsterdam-domein? Neem dan contact op met dotAmsterdam.

Dit doe je bij overige gTLD's

Via het Whois Inaccuracy Complaint Form op de website van ICANN kun je melding doen van incorrecte WHOIS gegevens bij gTLD’s. ICANN vraagt vervolgens aan de registrar (verkoper van de domeinnaam) om de registratie gegevens van de houder (eigenaar) van de website te corrigeren. Gebeurt dit niet? Dan verplicht ICANN de registrar om het probleem op te lossen. Dit is de meest laagdrempelige procedure binnen gTLD’s.

Online merkmisbruik is erg vervelend. Voor je klanten, je medewerkers en voor het imago van je bedrijf. Zorg dat je snel actie onderneemt om de schade te beperken.

Reacties

 • dinsdag 7 mei 2019

  Veilig internet

  “Met simpele maatregelen kun je ervoor zorgen dat je voor 99% veilig bent”

  Maria-Genova-thumbnail

  Een interview met onderzoeksjournalist en schrijfster Maria Genova, auteur van Komt een vrouw bij de h@cker

  Lees meer
 • vrijdag 13 december 2019

  Veilig internet

  Waarschuwing voor nepfacturen van DNS Registraties NL

  Thumb+warning

  Betaal deze facturen niet!

  Lees meer
 • maandag 28 januari 2019

  Kennis

  Webwinkelvakdagen 2019 in teken van de platforms

  Thumb-Billie_Bol_com

  Zonder apps geen omzet

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.