Piet BeertemaDe geschiedenis van SIDN is nauw verbonden met die van .nl. En die historie begint bij Piet Beertema. In de jaren ‘80 werkte Beertema als systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI). Het internet was toen nog een beperkt netwerk dat onder meer universiteiten onderling verbond. Voor veel zaken waren er nog geen vaste structuren en organisaties. De toekenning van topleveldomeinen was in handen van de Amerikaanse internetpionier Jon Postel. Beertema vroeg bij hem een landendomein aan voor Nederland. Dat kreeg hij in 1986. Op 1 mei van dat jaar registreerde het CWI de eerste .nl-domeinnaam, cwi.nl. Daarmee was .nl het eerste actieve landendomein buiten de Verenigde Staten.

Oprichting SIDN

Toen het aantal internetgebruikers in Nederland sterk toenam, werd het noodzakelijk om het registreren van domeinnamen gestructureerder en professioneler aan te pakken. Met dit doel werd een onafhankelijke organisatie opgericht, de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland  (SIDN). De initiatiefnemers hiervoor waren naast Piet Beertema, Ted Lindgreen en Boudewijn Nederkoorn. Op 31 januari 1996 namen we de taken van CWI over. We voerden een tariefsysteem in en werkten aan de versoepeling van de regels voor domeinnaamregistratie, tot dan toe voorbehouden aan bedrijven.

Explosieve groei

In 2003, onder toenmalig bestuurder Hans Kraaijenbrink, werd het voor iedereen, particulier of bedrijf en waar ook ter wereld, mogelijk om een .nl-domeinnaam te registreren. Vanaf dat moment groeide het Nederlandse internetdomein explosief en nog hetzelfde jaar werd de een miljoenste domeinnaam geregistreerd. In 2006 doorbraken we de grens van 2 miljoen en inmiddels staat de teller op meer dan 5 miljoen .nl-domeinnamen. Daarmee is het .nl-domein het vijfde grootste landendomein ter wereld.

SIDN wordt meer dan het bedrijf achter .nl

In de loop der jaren heeft SIDN steeds een belangrijk rol gespeeld in internationale overlegstructuren, zoals ICANN, IETF en Centr. Ook is het bedrijf steeds meer gaan ondernemen naast de registrydiensten voor de .nl-zone. Zo initiëren we onderzoeken, ondersteunen maatschappelijke initiatieven die de veiligheid van het internet en het gebruik daarvan stimuleren, en ontwikkelen we nieuwe producten en diensten.

CHECK MIJN .NL