Online pesten was nog nooit zo makkelijk

Cyberpesten is in 2018 een upgrade van het ouderwetse pesten. Treiteren 2.0: het is nog gemakkelijker, gemener en laffer. Gelukkig is het online wel makkelijker om pestkoppen te achterhalen. Op het internet laat je immers altijd sporen na. Wat kun je zelf doen om de kans op cyberpesten te verkleinen?

Pesten 2.0

Pesten anno 2018 gebeurt steeds vaker online én is daardoor een stuk anoniemer. Een nep-account is immers zo aangemaakt. Pesten onder een andere naam veilig achter je eigen computer is veel makkelijker en laffer. Het grootste verschil is misschien wel dat de dader de gevolgen van zijn vervelende berichtjes of foto’s niet direct ziet. Als iemand voor je neus begint te huilen, stop je waarschijnlijk toch eerder dan wanneer je online pest en de reactie van het slachtoffer niet ziet. De gevolgen van online pesten kunnen slachtoffers nog jaren achtervolgen. Denk aan een foto of video die op social media rondgaat. Zulke beelden verdwijnen nooit helemaal en kunnen bijvoorbeeld bij het solliciteren tegen je werken.

Online sporen

Het betekent niet dat cyberpesters nooit gepakt worden. Online laat je namelijk juist veel sporen achter en ook die blijven vaak lang vindbaar. Als de feiten ernstig genoeg zijn of het slachtoffer vasthoudend genoeg is, werken websites en internetproviders uiteindelijk (al dan niet verplicht) vaak mee aan opsporing. Zo hebben in 2016 meerdere Nederlandse rechters uitspraken gedaan tegen cyberpesten. Partijen als Instagram en Facebook werden verplicht om gegevens prijs te geven die hoorden bij een pestaccount. In dit geval wogen de rechten van de slachtoffers dus zwaarder dan de privacy van de pesters.

Dit kun je zelf doen

Pesten is van alle tijden en voorkomen kun je het nooit helemaal. Maar je kunt het die cyberpestkoppen wel wat moeilijker maken.

 • Neem wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en geef ze aan niemand, ook niet aan iemand die je vertrouwt. Jouw wachtwoord, is jouw wachtwoord.

 • Ga niet uit de kleren voor de camera.

 • Laat je nooit filmen op gevoelige momenten.

Ben je slachtoffer van digitaal pesten?

Probeer dan de volgende dingen:

 • Niet reageren

 • Sla uitingen op als bewijsmateriaal

 • Probeer de dader te blokkeren

 • Meld het bij vrienden, je ouders, school, je baas of wie je maar vertrouwt

 • Probeer de uitingen te laten verwijderen door de website te benaderen waar ze staan. Lukt dat niet? Dan kun je het aanpakken via de Notice-and-Take-Down-procedure

 • Doe aangifte bij de politie. Bij de politie is er gelukkig steeds meer kennis en kunde om dit soort criminaliteit aan te pakken.

Tot slot: cyberpesten kun je helaas niet altijd voorkomen. Maar als slachtoffer ben je niet helemaal machteloos. Als je terugvecht heb je in ieder geval gedaan wat je kunt.

Iets vervelends gebeurd op internet? Kijk op meldknop.nl voor meer informatie.

Bron: NL Digitaal

Reacties

 • donderdag 9 november 2017

  Over SIDN

  Kom naar het Jaarcongres ECP!

  ecp-jaarcongres-2017-banner

  Samen bouwen aan de digitale samenleving

  Lees meer
 • maandag 26 november 2018

  Over SIDN

  SIDN Labs host 13e CENTR R&D Workshop

  Thumb-Leiden

  27 en 28 november komt de werkgroep samen in Leiden

  Lees meer
 • vrijdag 12 januari 2018

  Over SIDN

  Geef je mening over de getoonde domeinnaamgegevens (Whois)

  Enquete-thumbnail-enquete-banner

  Doe mee met de korte enquête!

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.