73% van de zakelijke registrants kiest .nl

SIDN voert regelmatig marktonderzoek uit naar behoeften en ervaringen van mensen die .nl-domeinnamen registreren (zgn. registrants). Op ons verzoek ondervroeg onderzoeksbureau GfK daarom in december de ervaringen van zakelijke registrants (bijv. startende ondernemers). Hoe ervaren zij het registratieproces? Waarom kiezen zij voor .nl? De uitkomsten zijn voor ons en onze registrars heel bruikbaar.

Ervaring telt

De gemiddelde zakelijke registrant heeft geen moeite met het registratieproces. 85% van alle zakelijke domeinnaamregistraties wordt uitgevoerd door mensen die het al een paar keer eerder gedaan hebben. De tijd tussen het bedenken en registreren van een naam is voor hen meestal niet meer dan enkele minuten. Onervaren zakelijke registrants nemen meer vaak tijd, gemiddeld bijna een week. Toch ervaren ook zij het registratieproces en de zoektocht naar een registrar niet als ingewikkeld.

Hulp en advies

De meeste registrants registreren domeinnamen zelfstandig. Onervaren registrants vragen nog wel eens advies aan hun webdesigner. Ervaren registrants doen dat zelden. Wel raadplegen beide groepen informatie op relevante websites als ondernemersplein.nl en mkbservicedesk.nl. Ongeveer 60% heeft al een registrar geselecteerd, op het moment dat hij of zij het registratieproces ingaat.

Merkvoorkeur

73% van de zakelijke registrants kiest voor .nl. Onervaren registrants, omdat ze het een gemakkelijk te registreren domeinnaam vinden. Ervaren registrants, omdat ze het betrouwbare imago van .nl waarderen. Die voorkeur verandert niet snel. Is de domeinnaam die ze zoeken bezet, dan zoeken ze liever een naam, dan dezelfde naam te registreren onder een andere extensie.

Merkvoorkeur zakelijke registrants 12-2017

Vervolg

We gebruiken de resultaten om marketingacties voor ondernemers te ontwikkelen. Een eerste voorbeeld daarvan was onze aanwezigheid, in de vorm van een stand en presentaties, op de Webwinkel Vakdagen op 24 en 25 januari jl. Zo Daar informeerden we veel webshophouders over .nl.

Reacties

 • dinsdag 30 oktober 2018

  Veilig internet

  Uniek onderzoek geeft meer inzicht in DDoS-aanvallen

  Thumb-button-DDoS-attack

  Meer kennis kan samenwerking in de keten versterken

  Lees meer
 • maandag 15 april 2019

  Veilig internet

  Vergroot je veiligheidsbewustzijn!

  iStock-876819100-laptop-inloggen-met-mobiel-thumbnail

  Check de tips om bewuster om te gaan met online veiligheid in je onderneming.

  Lees meer
 • dinsdag 29 januari 2019

  Oplossingen

  Kopietje van paspoort roept weerstand op

  Thumb-privacy-computer-keyboard

  Nieuwe digitale identity-toepassingen zoals IRMA maken ouderwets legitimeren met een document overbodig

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.