2 nieuwe validerende DNS-diensten gelanceerd

De afgelopen weken zijn 2 nieuwe DNS-diensten voor het brede publiek gelanceerd, beide voorzien van DNSSEC-validatie.

De 1e is Quad9, een industrieel samenwerkingsverband opgezet door IBM, PCH en een hele trits ICT-beveiligingsbedrijven. De nadruk van deze dienst ligt dan ook op het blokkeren van verwijzingen naar domeinnamen van kwaadwillenden. Quad9 geeft aan alle query/antwoord-informatie te bewaren — niet per IP-adres maar op basis van geolocatie — en deze informatie te delen met zijn deelnemers.

De 2eDNS-dienst is 1.1.1.1, een initiatief van CDN-aanbieder Cloudflare en APNIC, de IP-addressen-beheerder voor de APAC regio. Deze dienst richt zich expliciet op eindgebruikers, met de bescherming van hun privacy als belangrijkste feature.

Hier vind je bijvoorbeeld handleidingen [1, 2] voor de configuratie van een resolver op basis van Unbound en de 1.1.1.1-dienst op respectievelijk de Raspberry Pi en het OpenWrt-platform. Dat maakt deze mini-systemen familie van de Valibox, een apparaatje waarmee eindgebruikers hun draadloze thuis/kantoor-netwerk in een keer van end-to-end validatie kunnen voorzien.

Google's Public DNS en OpenDNS

Met de lancering van deze nieuwe DNS-diensten zijn nu 2 DNSSEC-validerende alternatieven beschikbaar voor Google's Public DNS, die onder andere de IP-adressen van gebruikers (tijdelijk) logt.

De 2egrote publieke aanbieder is OpenDNS, een commerciële dienst en inmiddels onderdeel van Cisco, maar deze ondersteunt geen DNSSEC-validatie.

Reacties

• donderdag 21 februari 2019

Veilig internet

Denk mee over het internet, internetgebruik, veiligheid, privacy en domeinnamen

SIDN-panel-dame-thumbnail

Meld je aan voor het SIDN Panel!

Lees meer
  • vrijdag 2 februari 2018

SIDN Labs

Herontwerp van SPIN naar een referentieplatform voor veilige en privacy-vriendelijke IoT-thuisnetwerken

Thumb-Internet-of-Things

Voor veilige en privacy-vriendelijke IoT-thuisnetwerken

Lees meer
  • dinsdag 16 juli 2019

Over SIDN

SIDN Jaarverslag 2018: hard gewerkt aan het realiseren van onze missie

jv 2018 520x520

Lees ons online jaarverslag

Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.