2 nieuwe validerende DNS-diensten gelanceerd

De afgelopen weken zijn 2 nieuwe DNS-diensten voor het brede publiek gelanceerd, beide voorzien van DNSSEC-validatie.

De 1eis Quad9, een industrieel samenwerkingsverband opgezet door IBM, PCH en een hele trits ICT-beveiligingsbedrijven. De nadruk van deze dienst ligt dan ook op het blokkeren van verwijzingen naar domeinnamen van kwaadwillenden. Quad9 geeft aan alle query/antwoord-informatie te bewaren — niet per IP-adres maar op basis van geolocatie — en deze informatie te delen met zijn deelnemers.

De 2eDNS-dienst is 1.1.1.1, een initiatief van CDN-aanbieder Cloudflare en APNIC, de IP-addressen-beheerder voor de APAC regio. Deze dienst richt zich expliciet op eindgebruikers, met de bescherming van hun privacy als belangrijkste feature.

Hier vind je bijvoorbeeld handleidingen [1, 2] voor de configuratie van een resolver op basis van Unbound en de 1.1.1.1-dienst op respectievelijk de Raspberry Pi en het OpenWrt-platform. Dat maakt deze mini-systemen familie van de Valibox, een apparaatje waarmee eindgebruikers hun draadloze thuis/kantoor-netwerk in een keer van end-to-end validatie kunnen voorzien.

Google's Public DNS en OpenDNS

Met de lancering van deze nieuwe DNS-diensten zijn nu 2 DNSSEC-validerende alternatieven beschikbaar voor Google's Public DNS, die onder andere de IP-adressen van gebruikers (tijdelijk) logt.

De 2egrote publieke aanbieder is OpenDNS, een commerciële dienst en inmiddels onderdeel van Cisco, maar deze ondersteunt geen DNSSEC-validatie.