Vergeet TLSA record niet na vervanging TLS-certificaat

Het gebruik van DANE om server-certificaten voor web en mail van een (extra) anker te voorzien introduceert afhankelijkheden tussen serverbeheer en DNS-management. Bij de verandering van een certificaat moet immers ook het bijbehorende TLSA record aangepast worden.

Sterker nog, een verandering in een server-certificaat vraagt om een kleine roll-over (zoals aangegeven in Appendix A.4 van RFC 6698): Het nieuwe TLSA record moet gepubliceerd worden voordat het certificaat wordt vervangen. Pas na het verlopen van de TTL, als de oude TLSA-informatie uit alle caches is verdwenen, mag het nieuwe certificaat in de server geactiveerd worden. Doe je dat eerder, dan loop je het risico dat validerende clients op basis van de oude informatie het nieuwe certificaat (nog) niet accepteren.

Automatisering

De certificaten van het populaireLet's Encrypt hebben een geldigheidsduur van 90 dagen. Volgens de ontwikkelaars is het "afdwingen van automatisering" een belangrijke reden voor deze korte geldigheidsduur. Automatisering van het opvragen en installeren van een nieuw certificaat is prima te doen met behulp van de certbot software (een ACME-client). Voor het automatisch genereren en installeren van het bijbehorende TLSA record in de DNS-server is het aanbod echter beperkt.

Gebruikers van OpenDNSSEC zouden het onlangs gepubliceerde bash-script van Dennis Baaten als startpunt hiervoor kunnen nemen. Voor BIND-installaties is het voordehandliggend om iets te bouwen rondom het nsupdate commando voor Dynamic DNS (DDNS) updates.

Reacties

 • donderdag 8 februari 2018

  Kennis

  Nederlandse basisschoolleerling moet digitaal vaardiger worden

  Onderzoek-digitale-vaardigeheden-in-het-onderwijs-2018-homepage

  Les in digitale vaardigheden moet vast onderdeel onderwijs zijn volgens leraren en ouders

  Lees meer
 • vrijdag 28 september 2018

  SIDN Labs

  KSK Key Roll Last Call

  Thumb-warning

  De DNSSEC KSK rollover van de rootzone gaat door!

  Lees meer
 • dinsdag 26 februari 2019

  .nl-domeinnaam

  Domain Connect: nieuwe standaard die domeinnaamgebruik vereenvoudigt

  Thumb-domain-names-web-concept

  Een niet gebruikte domeinnaam, wordt vaak niet verlengd

  Lees meer

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.