ENUM NL beheert, als onafhankelijke non-profitorganisatie, sinds oktober 2006 de Nederlandse ENUM-zone en is eindverantwoordelijk voor de verdere introductie van ENUM in ons land. ENUM NL, de registry voor ENUM in Nederland, beheert de ENUM-zone en de authoritative nameservers hiervan.

Onder haar verantwoordelijkheid valt ook het beheer van de nameservers voor de zone 1.3.e164.arpa, de ENUM-registraties die onder haar domein vallen, en de opname van de delegaties naar die zones in het DNS.

SIDN en ENUM NL

SIDN heeft voor de ontwikkeling van de publieke Nederlandse ENUM-zone een onafhankelijke stichting opgericht: Stichting ENUM Nederland, kortweg ENUM NL. Dit is gedaan om de eventuele bedrijfsrisico's van het .nl-domein en het ENUM-domein van elkaar te scheiden. Deze risicoscheiding is in het belang van zowel de gebruikers van .nl als van ENUM.

Hoe werkt Public User ENUM?

Een telefoonnummer leent zich heel goed als ‘unique indentificator' om andere gegevens aan te verbinden. Elk telefoonnummer is immers wereldwijd uniek. En er geldt wereldwijd een vaste standaard voor de wijze waarop telefoonnummers zijn opgebouwd: het zogenaamde e164-nummerplan van de ITU (International Telecommunications Union).

ENUM werkt achter de schermen echter met het omgekeerde telefoonnummer. Dit heeft te maken met het feit dat domeinnamen hiërarchisch van rechts naar links zijn opgebouwd en telefoonnummers precies andersom. Door het telefoonnummer om te keren en aan te vullen met ‘e164.arpa' ontstaat een domeinnaam die bruikbaar is op internet, of beter: op de IP-netwerken. Een denkbeeldig Nederlands telefoonnummer +31 (0) 20 - 123 45 67 wordt dan: 7.6.5.4.3.2.1.0.2.1.3.e164.arpa.

Meer weten?

U kunt voor vragen contact opnemen met onze supportafdeling. Mail naar support@enum.nl of bel naar  +31 26 352 55 55.