SETAR en SIDN tekenen samenwerkingsovereenkomst voor .aw, het topleveldomein van Aruba

Gepubliceerd op: woensdag 5 maart 2014

Onlangs heeft SETAR, de lokale telecomoperator en registry voor het Arubaanse topleveldomein .aw een samenwerkingsovereenkomst gesloten met SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). SIDN wordt daarmee de registry service provider voor .aw.

Overeenkomst met Setar

Concreet betekent dit dat Setar gebruik gaat maken van de systemen van SIDN voor de registratie en het beheer van het .aw-domein. De overeenkomst geldt in eerste instantie voor een periode van vijf jaar. Per 1 maart levert SIDN het nieuwe registratiesysteem met aanverwante systemen, zoals een Whois, en een uitbreiding op de DNS-infrastructuur van SETAR op. Ook zijn alle bestaande .aw-domeinnamen naar het nieuwe registratiesysteem gemigreerd. Elke twee uur wordt vanuit het registratiesysteem een nieuwe zonefile gegenereerd en gepubliceerd op de vernieuwde DNS-infrastructuur.

Hoewel er door de komst van de nieuwe gTLD’s (Generic Top Level Domeinen) steeds meer partijen opstaan die als registry service provider nieuwe domeinen willen beheren, heeft SETAR bewust voor SIDN gekozen om de professionaliseringsslag rond .aw samen vorm te geven. SIDN beheert ruim 15 jaar het .nl-domein en heeft daardoor veel expertise opgebouwd op het gebied van domeinen en staat bekend als een van de veiligste en betrouwbaarste registry’s ter wereld.

SETAR

SETAR is de pionier en leider op het gebied van telecommunicatie in Aruba. Als het nationale telecombedrijf van Aruba zet SETAR zich continu in om met innovatieve technologie de nieuwste producten en diensten met een goede prijs-kwaliteitverhouding te introduceren in de Arubaanse gemeenschap. SETAR levert telefonie-, internet- en GSM-diensten , en beheert ook het topleveldomein van Aruba. .aw is al in 1995 geïntroduceerd en de vraag ernaar neemt de laatste jaren toe. SETAR is een 100% Arubaans bedrijf dat er voor zorgt dat bewoners en bezoekers altijd en overal toegang hebben tot communicatiesytemen.

SIDN

SIDN is verantwoordelijk voor het stabiel functioneren en de ontwikkeling van het .nl domein op het internet. Er zijn meer dan 5 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd en dagelijks verwerkt de organisatie meer dan een miljard zoekopdrachten. SIDN heeft een stevige positie binnen het politiek-bestuurlijke veld als gerespecteerde expertpartner op het gebied van de technische, juridische en beleidsmatige kant van domeinnamen en de domeinnaaminfrastructuur. Vanuit die basis is SIDN ook nauw betrokken bij verschillende bredere maatschappelijke initiatieven met name op het gebied van het verbeteren van de veiligheid, de betrouwbaarheid en het open en toegankelijk karakter van het internet. Omdat het internet een steeds grotere rol speelt in het economisch en maatschappelijk verkeer ondersteunt SIDN verschillende initiatieven waarin overheid, bedrijfsleven en wetenschap samenwerken aan innovatie. Zowel lokaal als internationaal.

Reacties

 • donderdag 8 februari 2018 Kennis

  Nederlandse basisschoolleerling moet digitaal vaardiger worden

  Les in digitale vaardigheden moet vast onderdeel onderwijs zijn volgens leraren en ouders

  Afbeelding van Nederlandse basisschoolleerling moet digitaal vaardiger worden
  Lees meer
 • maandag 9 oktober 2017 Veilig internet

  Misbruik van het DNS

  Wanneer is er sprake van misbruik van de DNS-server en welke actie onderneemt SIDN hiertegen.

  Afbeelding van Misbruik van het DNS
  Lees meer
 • dinsdag 24 april 2018 Over SIDN

  SIDN gaat door met SIDN fonds

  Al 150 projecten gefinancierd die bijdragen aan een sterker internet

  Afbeelding van SIDN gaat door met SIDN fonds
  Lees meer