Leren programmeren broodnodig voor de toekomst

Gepubliceerd op: donderdag 16 oktober 2014

Deze week vindt de Codeweek plaats. Een campagne die aandacht vraagt voor leren programmeren door kinderen.

Leren programmeren is broodnodig

Dat leren programmeren broodnodig is voor de toekomst, blijkt wel uit het feit dat er eind 2020 in Europa een tekort bestaat van 900.000 ICT-professionals. Om ervoor te zorgen dat het onderwijs beter inspeelt op onze vraag naar goed opgeleide specialisten, hebben we afgelopen vrijdag het statement ‘Leren programmeren is broodnodig voor de toekomst’ onderschreven.

Stabiel en veilig .nl-domein vereist topmensen

Ook bij SIDN werken veel ICT-professionals. Als registry van het .nl-domein zijn we verantwoordelijk voor het stabiel functioneren en de ontwikkeling van dit domein op het internet. Wij registreren .nl-domeinnamen en zorgen dat de inmiddels meer dan 5,5 miljoen geregistreerde domeinen op het internet bereikbaar zijn. Dagelijks verwerken onze systemen meer dan een miljard zoekopdrachten tijdens de zoektocht van gebruikers naar websites en het versturen en ontvangen van e-mail. Om die systemen stabiel en veilig te laten lopen, hebben we goed opgeleide specialisten nodig. Dat geldt ook voor onze programmeurs.

Waarom heb je gekozen voor het vak van programmeur?

Michiel Graat en Rik Ribbers zijn twee van onze programmeurs.

Michiel Graat Rik Ribbers

Michiel is van jongs af aan geïnteresseerd in de werking van computers en programma’s. Hoe werken die apparaten nou? Hoe kan het dat er iets op het scherm gebeurt wanneer ik wat op het toetsenbord doe? Logisch dus dat hij uiteindelijk informatica ging studeren.

Rik kwam tijdens zijn studie chemische technologie in aanraking met software voor de aansturing van grote chemische installaties. Hij vond dit zo interessant dat hij besloot om nog twee jaar technische automatisering te studeren.

Michiel: “Programmeren is creatief, je maakt echt iets en dat is iets wat de meeste mensen leuk vinden en ik dus ook. Het is vaak te vergelijken met het oplossen van een puzzel, je wilt iets bereiken maar hoe doe je dat precies? En hoe doe je dat zo mooi mogelijk? Daar over nadenken en dan met een goede oplossing komen verveelt nooit”.

Wat is het mooiste wat je ooit ontwikkeld hebt?

Rik: “Bij een vorige werkgever moesten we de gehele basis van een groot administratief systeem (voor ongeveer 200 gebruikers) vervangen terwijl het operationeel moest blijven. Dit traject duurde ongeveer  twee jaar. Het mooie vond ik de technische uitdaging om het systeem in de lucht te houden en toch te vernieuwen”. Michiel: “Ik heb veel mooie dingen ontwikkeld maar één van de mooiste was een timingsysteem voor hardlopers. De  hardlopers droegen allemaal een chip op hun schoen en zodra ze over speciale matten kwamen, werd hun tijd geregistreerd. Die tijden werden naar ons systeem gestuurd en wij zorgden dan voor de automatische berekening van de rondetijden. De tijden werden gepubliceerd op een website, waarop de hardlopers  konden inloggen. Ze konden daar hun grafieken bekijken en hun eigen rondetijden vergelijken met andere hardlopers, etc.”.

Wat maakt je baan bij SIDN zo uitdagend?

Rik:  “Veel mensen gaan ervan uit dat de beschikbaarheid van het internet een vanzelfsprekendheid is. Bij SIDN realiseer ik mij iedere dag weer dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Er is veel software en hardware nodig om de buitenwereld te laten ervaren dat het wel een vanzelfsprekendheid is”. Michiel: “SIDN is verantwoordelijk voor .nl en daar komt veel bij kijken. Wij moeten 24/7 in de lucht blijven en tegelijkertijd veel data kunnen verwerken. Dat betekent dat je je bij alles wat je als programmeur doet, moet afvragen of de beschikbaarheid van onze systemen niet in het gedrang komt. Dat betekent dus dat je veel verantwoordelijkheid hebt en dat is natuurlijk uitdagend. Verder ben je betrokken bij de werking van het internet en de veranderingen die daaraan plaatsvinden en dat is erg interessant”.

Waarom moeten kinderen al jong in aanraking komen met coderen?

Rik: “In de huidige tijd zit software eigenlijk overal in. De televisie, tablet en telefoon, maar ook de thermostaat en de kamerlamp bevatten tegenwoordig al software. Kinderen zijn van nature heel creatief en onderzoekend. Coderen is een manier om kinderen spelenderwijs bewust te maken van wat er allemaal met software kan. Michiel: “Programmeren leert je logisch nadenken en bovendien leer je grote problemen op te splitsen in kleinere deelproblemen. Een probleem dat in eerste instantie te groot lijkt om op te lossen, blijkt dan toch goed oplosbaar. Dat zijn vaardigheden die je niet snel genoeg kunt ontwikkelen, omdat je er je hele leven iets aan hebt. Verder wordt software steeds belangrijker. We hebben veel mensen nodig die daaraan kunnen meewerken. Hoe eerder je met programmeren in aanraking komt, hoe eerder je kunt ontdekken hoe leuk het is”.

Reacties

 • donderdag 12 april 2018 .nl-domeinnaam

  Online zakendoen: Facebook vs. je eigen domein

  Wat zijn de pro’s en cons?

  Afbeelding van Online zakendoen: Facebook vs. je eigen domein
  Lees meer
 • maandag 9 april 2018 Kennisbank

  Ondersteuning voor veilige verhuizing van ondertekende domeinen is compleet

  februari 2014 Hoewel DNSSEC in Nederland al in 2012 officieel is ingevoerd, is het verhuizen van beveiligde domeinen lange tijd een probleem gebleven. Je wilt immers dat een eenmaal ondertekend domein niet alleen bij de nieuwe registrar maar ook tijdens de hele overdracht beveiligd blijft. Het daarvoor benodigde verhuisprotocol werd een paar jaar geleden al door Antoin Verschuren, Technisch Adviseur bij SIDN, bedacht en wordt inmiddels bij de IETF gestandaardiseerd. Als onderdeel van die verhuisprocedure moest wel sleutelmateriaal tussen verkrijgende en latende registrar worden uitgewisseld, iets dat op dat moment nog helemaal niet mogelijk was in de registry-interface van SIDN. Vandaar dat vorig jaar een nieuw EPP-commando werd ontwikkeld: key relay. Nu ook PowerDNS — de meest gebruikte DNS server voor ondertekende domeinen — de publicatie van extern sleutelmateriaal officieel ondersteunt, is de hele keten compleet. Ondertekende domeinen kunnen veilig en geautomatiseerd tussen registrars worden overgedragen. Monshouwer was afgelopen zomer de eerste die het hele verhuisprotocol ook daadwerkelijk implementeerde en uitvoerde.

  Afbeelding van Ondersteuning voor veilige verhuizing van ondertekende domeinen is compleet
  Lees meer
 • woensdag 25 januari 2017 Over SIDN

  Bij 9 op de 10 bedrijfswebsites zijn gegevens van bezoekers onveilig

  SSL-encryptie te weinig toegepast

  Afbeelding van Bij 9 op de 10 bedrijfswebsites zijn gegevens van bezoekers onveilig
  Lees meer