Discussie over de toekomst van internet governance

Gepubliceerd op: woensdag 23 april 2014

Vandaag, woensdag 23 april, begint in Sao Paulo NETmundial, de ‘Global Multistakeholder Meeting on the Future of Internet Governance’. Deze tweedaagse bijeenkomst is er een in een reeks van discussies over de vraag hoe in de toekomst op wereldniveau beslissingen over het internet genomen moeten worden. Het gaat daarbij om beslissingen die wereldwijde impact hebben zoals het vaststellen van technische internetstandaarden, het beheer van het domeinnaamsysteem, maar ook het nemen van maatregelen tegen bijvoorbeeld cybercrime.

Internationalisering of globalisering

Gesimplificeerd is het een discussie tussen de voorstanders van 'internationalisering' tegenover de voorstanders van 'globalisering'. Tot op heden domineren vooral Amerikaanse en een aantal Europese spelers de besluitvorming over het internet. Uit andere regio's is de betrokkenheid relatief beperkt. Beide groepen in de discussie willen deze betrokkenheid verbreden. Een wereldwijde internet governance levert echter ook een botsing van verschillende culturen en van verschillende opvattingen over de rol van de staat op. De eerste groep wil dat de nadruk in de uiteindelijke besluitvorming bij de overheden komt te liggen. De tweede groep is daarentegen voorstander van besluitvorming via een multistakeholderproces. Hierbij moeten alle wereldwijd relevante stakeholders (overheden, technische community, gebruikers met hulp van wetenschappers) op basis van consensus tot overeenstemming komen.

Multistakeholdermodel lijkt gegeven tijdens NETmundial

NETmundial lijkt een belangrijke bijeenkomst voor deze discussie over Internet Governance te worden. Nadat uit de NSA-onthullingen bleek dat de Amerikanen ook de President van Brazilië afluisterden, hield zij bij de Verenigde Naties een venijnige speech. Zij pleitte hierin voor een internet dat bestuurd zou worden door de VN. De CEO van ICANN heeft haar vervolgens proberen te overtuigen om toch voor het multistakeholdermodel te kiezen. Uit deze discussie is NETmundial ontstaan, een wereldtop waar zowel overheden, de technische gemeenschap, de 'civil society' en wetenschappers gaan praten over wat er nodig is om internet governance verder vorm te geven. De keuze voor een multistakeholdermodel lijkt daarbij echter wel een gegeven.

Twee onderwerpen: vaststellen principes en bepalen roadmap voor ontwikkeling van internet governance

De conferentie richt zich op twee onderwerpen: het vaststellen van principes voor internet governance aan de ene kant en het vaststellen van een roadmap voor de verdere ontwikkeling van internet governance aan de andere kant. Beide onderwerpen zijn uiteraard sterk met elkaar verweven. Zoals gezegd is het vervolgens een uitdrukkelijke pro multistakeholderbijeenkomst. Dit blijkt ook wel uit het stuk dat naar aanleiding van de maar liefst 188 ingebrachte opinies is opgesteld als basis voor de discussie tijdens de conferentie. Overigens is dat ook weer niet verwonderlijk voor een meeting met het woord 'Multistakeholder' in de titel.

Vraag is of opkomende landen het multistakeholdermodel onderschrijven

Hoewel ze wel aanwezig zijn, is het uiteraard niet de verwachting dat landen als China, Rusland en Iran deze richting van de conferentie omarmen. Interessant is of ze zich in de publieke discussies mengen en daarin een tegengeluid laten horen. Nog interessanter is het in hoeverre andere opkomende landen als India, Zuid-Afrika en de Zuid-Amerikaanse landen, waaronder natuurlijk ook Brazilië zelf, wel de keuze voor het multistakeholdermodel willen onderschrijven en dit ook in andere fora waar deze onderwerpen aan de orde komen blijven doen. Dit lijkt uiteindelijk het achterliggende doel van de conferentie.

Internet Governance Forum waarschijnlijk platform voor internet governance onderwerpen

Daarnaast is het natuurlijk mooi dat er een aantal principes voor internet governance vastgesteld wordt. Deze liggen echter naar hun aard nogal op een hoog abstractieniveau en zijn bovendien niet afdwingbaar. Ook de concept roadmap is nog allesbehalve concreet en het is de vraag of dit in de conferentie veel verandert. Wel lijkt er momentum te ontstaan voor een versterking van het Internet Governance Forum (IGF) als platform waar internet governance onderwerpen besproken kunnen worden. Een structureel mandaat voor het IGF en een behoorlijke financiering hiervan zou een mooi concreet resultaat van NETmundial zijn.

Volg de conferentie via Netmundial.br

NETmundial is de komende dagen ook op afstand via het internet te volgen. Het is zelfs mogelijk om op afstand input op de discussies te leveren. Meer informatie over de conferentie is te vinden via NETmundial.br. Deze biedt o.a. toegang tot het programma, het discussiestuk en een beschrijving van de manier om remote deel te nemen.

Reacties

 • dinsdag 24 april 2018 Over SIDN

  SIDN gaat door met SIDN fonds

  Al 150 projecten gefinancierd die bijdragen aan een sterker internet

  Afbeelding van SIDN gaat door met SIDN fonds
  Lees meer
 • vrijdag 21 oktober 2016 .nl-domeinnamen

  Wat vind jij van updatefrequentie van de .nl-zonefile?

  Moet de frequentie hoger?

  Afbeelding van Wat vind jij van updatefrequentie van de .nl-zonefile?
  Lees meer
 • zondag 8 april 2018 Kennisbank

  Roll-over voor root zone vraagt om attentie van DNSSEC-beheerders

  19 januari 2017 In het najaar van 2017 heeft ICANN de roll-over van het (KSK) sleutelpaar voor de root zone in gang gezet. Dat betekent dat het cryptografische sleutelpaar dat aan de basis ligt van de hele DNSSEC-infrastructuur wordt ververst (dat wil zeggen vervangen). Er kleven belangrijke risico's aan deze update. Hoewel de kans daarop klein is, kan een fout betekenen dat het hele internet (inclusief de niet-ondertekende domeinen) onbereikbaar wordt voor alle gebruikers/applicaties (die gebruik maken van validerende resolvers). Hetzelfde speelt op lokaal niveau. Beheerders van validerende resolvers zullen moeten zorgen dat eerst de nieuwe (publieke) sleutel aan de trust anchors op hun servers wordt toegevoegd, en later dat de oude sleutel van hun systemen wordt verwijderd. Laten zij dat na, dan kunnen de digitale handtekeningen onder de top-level domeinen (TLD's) in de root zone niet meer gevalideerd worden. In dat geval zouden alle internet-domeinen voor de gebruikers van de betreffende resolver onbereikbaar worden. RFC 5011 maakt het mogelijk de nieuwe (publieke) sleutel automatisch als trust anchor te laten installeren. De ontwikkelaars van de meest gebruikte validerende resolvers — BIND named, Unbound en OpenDNSSEC — geven aan dat hun software dit protocol ondersteunt. De sterk verouderde appliances van Infoblox ondersteunen RFC 5011 niet, waarmee ze hun klanten met een nieuw probleem opzadelen.

  Afbeelding van Roll-over voor root zone vraagt om attentie van DNSSEC-beheerders
  Lees meer