Internetgebruiker is een gewoontedier

Gepubliceerd op: dinsdag 10 december 2013

De tijden veranderen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken van SIDN naar trends in internetgebruik, waarmee wij zicht krijgen op het huidige gebruik en de veranderingen die daarin plaatsvinden. Centraal in deze onderzoeken staat de vraag hoe mensen het internet gebruiken. Bezoeken ze een website via Google? Tikken ze de domeinnaam in, of komen ze via apps waar ze wezen moeten? Onlangs publiceerde SIDN een update met de highlights van deze onderzoeken.

Steeds meer apparaten verbonden met internet

Belangrijke factor in de ontwikkeling van ons internetgebruik is de steeds grotere variëteit aan devices met internettoegang. Tot voor kort benaderden gebruikers sites vrijwel uitsluitend vanaf hun PC en was de belangrijkste variabele voor een site-ontwerp het schermformaat van de gemiddelde gebruiker (800x600 of toch al 1024x768?). Nu moet een site niet alleen goed ogen op PC’s en laptops, maar ook op de schermen van ‘gewone’ mobiele telefoons, smartphones en tablets.

Phablets volgende stap

En daar eindigt het niet, want de nieuwe generatie extra grote smartphones komt eraan: de phablets. Ze hebben eigenlijk meer weg van kleine tablets dan telefoons. Je kunt ermee bellen, maar voor de toevallige omstander ziet dat er nogal komisch uit: een rechthoekig vlak dat te groot is om vast te houden en dat je hoofd bijna helemaal aan het zicht onttrekt. Het zal interessant zijn om te zien, wat deze devices voor ons internetgebruik zal betekenen. Zeker wanneer de gebruiker er een 4G abonnement bij afsluit.

Smartphone wordt vaak gebruikt als PC

Het lijkt logisch dat met de opkomst van deze nieuwe devices de manier waarop mensen internet gebruiken eveneens radicaal veranderd is. Dat valt mee: gebruiken mensen internet op hun tablet of smartphone niet veel anders dan op hun PC. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop mensen een website opzoeken. Op de PC doet iedereen dat sinds jaar en dag op drie manieren: via een zoekmachine, het intypen van een domeinnaam of een bookmark.

Kleine verschillen

Toch is de invloed van nieuwe devices wel degelijk merkbaar. Zo zijn scrollende pagina’s op websites tegenwoordig weer in de gratie, onder meer dankzij de vloeiende vingerbewegingen die gebruikers geleerd hebben op touchscreens. Ook is het intikken van een domeinnaam op een smartphone relatief minder populair dan op een tablet of PC.

Veranderingen verwacht

Internetgebruikers gedragen zich dus nog vaak als PC-gebruikers, ook als een website via hun tablet, smartphone of phablet gebruiken. Dat hoeft echter niet zo te blijven: vaak duurt het jaren voordat gebruikers hun gewoontes aangepast hebben aan nieuwe technologie en websitebouwers moet van hun kant ook tijd hebben om in te spelen op nieuwe devices.

Update Trends in internetgebruik

Meer weten? SIDN deed onderzoek naar Trends in internetgebruik in 2012 en 2013. Centraal in ieder onderzoek stond de relatie tussen de opkomst van nieuwe internetdevices en de vraag naar domeinnamen. Aanvullend aan de onderzoeksresultaten leest u in het rapport de visie van zes gerenommeerde internetexperts over de output van de trends in internetgebruik. Download de update Trends in internetgebruik.

Reacties

 • maandag 9 april 2018 Veilig internet

  DNSSEC-ondertekening op BIND named

  Beheerders die zelf hun DNS-dienst onderhouden maken daarvoor meestal gebruik van BIND named, de meest gebruikte DNS-server buiten de wereld van de grote registrars. BIND named kan fungeren als (autoritatieve) name-server en/of (caching) resolver. In dit artikel behandelen we de ondertekening van een zone op een autoritatieve name-server. De configuratie van named als DNSSEC-validerende resolver lees je in een ander artikel. De DNSSEC-functionaliteit van BIND is over de afgelopen jaren stapsgewijs ontwikkeld en inmiddels een volwassen onderdeel van deze DNS-server geworden. Dat betekent wel dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen achtereenvolgende (minor) versies. Waar mogelijk en relevant geven we in dit artikel steeds aan vanaf welke versie een bepaalde feature ondersteund wordt. Dat is met name van belang voor gebruikers van enterprise-platforms, omdat die uit stabiliteits- en veiligheidsoverwegingen in het algemeen niet de meest recente software-versies gebruiken. Daarnaast kan het heel goed zijn dat de BIND-software op een bestaande server inmiddels opgewaardeerd is via het package management systeem van het operating system, maar de gebruikte configuratie nog is gebaseerd op een oudere versie. Desondanks raden we aan om een zo'n recent mogelijke versie van BIND te gebruiken, al was het alleen maar omdat in de tussentijd natuurlijk ook bugs en security-problemen uit de software zijn gehaald.

  Afbeelding van DNSSEC-ondertekening op BIND named
  Lees meer
 • maandag 9 oktober 2017 .nl-domeinnaam

  Beslag domeinnaam

  Als je in een juridische procedure zit, kun je beslag leggen op een domeinnaam. Lees hier hoe dat werkt.

  Afbeelding van Beslag domeinnaam
  Lees meer
 • vrijdag 13 april 2018 Oplossingen

  Lazio Roma de dupe van spear phishing met valse domeinnaam

  Feyenoord loopt vooralsnog 2 miljoen euro mis

  Afbeelding van Lazio Roma de dupe van spear phishing met valse domeinnaam
  Lees meer