Internetgebruiker is een gewoontedier

Gepubliceerd op: dinsdag 10 december 2013

De tijden veranderen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken van SIDN naar trends in internetgebruik, waarmee wij zicht krijgen op het huidige gebruik en de veranderingen die daarin plaatsvinden. Centraal in deze onderzoeken staat de vraag hoe mensen het internet gebruiken. Bezoeken ze een website via Google? Tikken ze de domeinnaam in, of komen ze via apps waar ze wezen moeten? Onlangs publiceerde SIDN een update met de highlights van deze onderzoeken.

Steeds meer apparaten verbonden met internet

Belangrijke factor in de ontwikkeling van ons internetgebruik is de steeds grotere variëteit aan devices met internettoegang. Tot voor kort benaderden gebruikers sites vrijwel uitsluitend vanaf hun PC en was de belangrijkste variabele voor een site-ontwerp het schermformaat van de gemiddelde gebruiker (800x600 of toch al 1024x768?). Nu moet een site niet alleen goed ogen op PC’s en laptops, maar ook op de schermen van ‘gewone’ mobiele telefoons, smartphones en tablets.

Phablets volgende stap

En daar eindigt het niet, want de nieuwe generatie extra grote smartphones komt eraan: de phablets. Ze hebben eigenlijk meer weg van kleine tablets dan telefoons. Je kunt ermee bellen, maar voor de toevallige omstander ziet dat er nogal komisch uit: een rechthoekig vlak dat te groot is om vast te houden en dat je hoofd bijna helemaal aan het zicht onttrekt. Het zal interessant zijn om te zien, wat deze devices voor ons internetgebruik zal betekenen. Zeker wanneer de gebruiker er een 4G abonnement bij afsluit.

Smartphone wordt vaak gebruikt als PC

Het lijkt logisch dat met de opkomst van deze nieuwe devices de manier waarop mensen internet gebruiken eveneens radicaal veranderd is. Dat valt mee: gebruiken mensen internet op hun tablet of smartphone niet veel anders dan op hun PC. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop mensen een website opzoeken. Op de PC doet iedereen dat sinds jaar en dag op drie manieren: via een zoekmachine, het intypen van een domeinnaam of een bookmark.

Kleine verschillen

Toch is de invloed van nieuwe devices wel degelijk merkbaar. Zo zijn scrollende pagina’s op websites tegenwoordig weer in de gratie, onder meer dankzij de vloeiende vingerbewegingen die gebruikers geleerd hebben op touchscreens. Ook is het intikken van een domeinnaam op een smartphone relatief minder populair dan op een tablet of PC.

Veranderingen verwacht

Internetgebruikers gedragen zich dus nog vaak als PC-gebruikers, ook als een website via hun tablet, smartphone of phablet gebruiken. Dat hoeft echter niet zo te blijven: vaak duurt het jaren voordat gebruikers hun gewoontes aangepast hebben aan nieuwe technologie en websitebouwers moet van hun kant ook tijd hebben om in te spelen op nieuwe devices.

Update Trends in internetgebruik

Meer weten? SIDN deed onderzoek naar Trends in internetgebruik in 2012 en 2013. Centraal in ieder onderzoek stond de relatie tussen de opkomst van nieuwe internetdevices en de vraag naar domeinnamen. Aanvullend aan de onderzoeksresultaten leest u in het rapport de visie van zes gerenommeerde internetexperts over de output van de trends in internetgebruik. Download de update Trends in internetgebruik.

Reacties

 • donderdag 13 december 2018 Kennis

  IDnext en SIDN verdiepen samenwerking

  Met gezamenlijk IDnext event willen organisaties een impuls geven aan innovatie op het gebied van digitale identiteiten

  Afbeelding van IDnext en SIDN verdiepen samenwerking
  Lees meer
 • maandag 9 oktober 2017 Over SIDN

  Onze jaarverslagen

  Bekijk onze jaarverslagen en jaarrekeningen.

  Afbeelding van Onze jaarverslagen
  Lees meer
 • dinsdag 29 mei 2018 Over SIDN

  Malafide website-detector wint vierde editie Dutch Open Hackathon

  CrimeBusterBot als beste gekozen uit 23 deelnemende teams

  Afbeelding van Malafide website-detector wint vierde editie Dutch Open Hackathon
  Lees meer