Internetgebruiker is een gewoontedier

Gepubliceerd op: dinsdag 10 december 2013

De tijden veranderen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken van SIDN naar trends in internetgebruik, waarmee wij zicht krijgen op het huidige gebruik en de veranderingen die daarin plaatsvinden. Centraal in deze onderzoeken staat de vraag hoe mensen het internet gebruiken. Bezoeken ze een website via Google? Tikken ze de domeinnaam in, of komen ze via apps waar ze wezen moeten? Onlangs publiceerde SIDN een update met de highlights van deze onderzoeken.

Steeds meer apparaten verbonden met internet

Belangrijke factor in de ontwikkeling van ons internetgebruik is de steeds grotere variëteit aan devices met internettoegang. Tot voor kort benaderden gebruikers sites vrijwel uitsluitend vanaf hun PC en was de belangrijkste variabele voor een site-ontwerp het schermformaat van de gemiddelde gebruiker (800x600 of toch al 1024x768?). Nu moet een site niet alleen goed ogen op PC’s en laptops, maar ook op de schermen van ‘gewone’ mobiele telefoons, smartphones en tablets.

Phablets volgende stap

En daar eindigt het niet, want de nieuwe generatie extra grote smartphones komt eraan: de phablets. Ze hebben eigenlijk meer weg van kleine tablets dan telefoons. Je kunt ermee bellen, maar voor de toevallige omstander ziet dat er nogal komisch uit: een rechthoekig vlak dat te groot is om vast te houden en dat je hoofd bijna helemaal aan het zicht onttrekt. Het zal interessant zijn om te zien, wat deze devices voor ons internetgebruik zal betekenen. Zeker wanneer de gebruiker er een 4G abonnement bij afsluit.

Smartphone wordt vaak gebruikt als PC

Het lijkt logisch dat met de opkomst van deze nieuwe devices de manier waarop mensen internet gebruiken eveneens radicaal veranderd is. Dat valt mee: gebruiken mensen internet op hun tablet of smartphone niet veel anders dan op hun PC. Dat blijkt onder meer uit de manier waarop mensen een website opzoeken. Op de PC doet iedereen dat sinds jaar en dag op drie manieren: via een zoekmachine, het intypen van een domeinnaam of een bookmark.

Kleine verschillen

Toch is de invloed van nieuwe devices wel degelijk merkbaar. Zo zijn scrollende pagina’s op websites tegenwoordig weer in de gratie, onder meer dankzij de vloeiende vingerbewegingen die gebruikers geleerd hebben op touchscreens. Ook is het intikken van een domeinnaam op een smartphone relatief minder populair dan op een tablet of PC.

Veranderingen verwacht

Internetgebruikers gedragen zich dus nog vaak als PC-gebruikers, ook als een website via hun tablet, smartphone of phablet gebruiken. Dat hoeft echter niet zo te blijven: vaak duurt het jaren voordat gebruikers hun gewoontes aangepast hebben aan nieuwe technologie en websitebouwers moet van hun kant ook tijd hebben om in te spelen op nieuwe devices.

Update Trends in internetgebruik

Meer weten? SIDN deed onderzoek naar Trends in internetgebruik in 2012 en 2013. Centraal in ieder onderzoek stond de relatie tussen de opkomst van nieuwe internetdevices en de vraag naar domeinnamen. Aanvullend aan de onderzoeksresultaten leest u in het rapport de visie van zes gerenommeerde internetexperts over de output van de trends in internetgebruik. Download de update Trends in internetgebruik.

Reacties

 • vrijdag 1 december 2017 Veilig internet

  Cybercriminelen haalden bijna $500.000 per dag aan advertentiegeld binnen

  Men maakte gebruik van domeinnamen die lijken op namen van grote merken

  Afbeelding van Cybercriminelen haalden bijna $500.000 per dag aan advertentiegeld binnen
  Lees meer
 • woensdag 11 april 2018 Kennisbank

  SIDN fungeert als doorgeefluik bij verhuizing DNSSEC-beveiligde domeinen

  najaar 2012 Op dit moment worden beveiligde .nl-domeinen weer op onveilig gezet om ze naar een andere registrar te kunnen verhuizen. Straks is dat geen optie meer en zullen alle domeinen ook tijdens de verhuizing beveiligd moeten blijven. Technisch is dat ook heel goed mogelijk, maar het vraagt wel administratieve afstemming tussen latende en verkrijgende registrar. Beheerder SIDN zal daarbij als doorgeefluik fungeren. Het verhuizen van DNSSEC-beveiligde domeinen is technisch goed mogelijk, maar vraagt wel administratieve afstemming tussen latende en verkrijgende registrar. Er zijn op dit moment twee methoden <> bekend waarmee een domein van de ene naar de andere DNS-operator kan worden overgezet: de IETF-methode en het ICANN-alternatief. Naar verwachting zal de IETF-methode, bedacht bij SIDN, de enige werkbare oplossing blijken om verhuizingen geautomatiseerd af te wikkelen.

  Afbeelding van SIDN fungeert als doorgeefluik bij verhuizing DNSSEC-beveiligde domeinen
  Lees meer
 • dinsdag 29 augustus 2017 Veilig internet

  Nieuwe vormen van online misbruik

  ABN AMRO en SIDN: aanvallen worden steeds gerichter

  Afbeelding van ABN AMRO en SIDN waarschuwen voor nieuwe vormen van online misbruik
  Lees meer